‘We zijn alert op coronaverweren van bestuurders’

Delen:

Jan Davids

Jan Davids is advocaat bij Davids Advocaten, waar hij zich bezighoudt met insolventie- en ondernemingsrecht. Hij treedt ook op als curator in faillissementen. Hoewel veel bedrijven in zwaar weer verkeren, is volgens hem van een hausse aan faillissementen zeker nog geen sprake. In dit coronablog vertelt hij wat de corona-uitbraak voor zijn praktijk betekent, en over de stilte voor de storm en de online yogasessies met kantoor die daarbij helpen.

“In deze corona-tijden staan geestelijk en fysiek welbevinden van de medewerkers voorop. Met het hele kantoor hebben we daarom maandag en donderdag een yogasessie via Microsoft Teams. Yogadocent Arthur logt in en stipt om 8:15 uur gaan we in de zitstand. Telefoons, camera’s en microfoons van deelnemers uit. Een goede start van de week.

Vervolgens stijg ik met opgewarmde energiecentra op naar mijn corona-werkkamer: de kamer van de oudste zoon boven in het huis. De wifi is er niet optimaal, maar het is vechten om een plekje met iedereen thuis. De zoon is op zijn wereldreis gestrand in Nieuw-Zeeland en kan voorlopig niet naar huis. Gelukkig is hij bij familie daar in goede handen en, na de lockdown, als vrijwilliger hard aan het werk op een boerderij. Veel opgewekte berichten.

Voor ons als insolventie-advocaten, die benoemd worden als curator en bewindvoerder, voelt het als stilte voor de storm. Door de enorme vraaguitval in diverse takken van de industrie kan het niet anders of veel ondernemingen gaan het niet redden. Tot nu toe valt het echter mee met het aantal uitgesproken faillissementen. Er zijn weliswaar meer faillissementen in de maand april, maar nog zeker niet de hausse die je zou verwachten bij een dergelijke vraaguitval. Het lijkt er op dat de steunmaatregelen van de overheid voorlopig het gewenste effect hebben. Betrokkenen (banken, verhuurders, leveranciers) hebben er geen belang bij dat hun debiteur onderuitgaat en maken afspraken over de termijn van aflossing van schulden. En gelukkig maar. Het bijzondere van de huidige situatie is dat in de kern gezonde bedrijven in liquiditeitsproblemen komen door maatregelen van de overheid zoals een verplichte sluiting. Zolang er perspectief is dat de omzet weer zal aantrekken zullen crediteuren geduld hebben.

Enorme stappen

Overigens is in de maand mei traditioneel sprake van een verhoogd aantal faillissementen vanwege de uitkering van het vakantiegeld, wat een behoorlijk beslag legt op de liquiditeiten. Als kantoor met zes advocaten op de curatorenlijst in arrondissement Midden-Nederland en Amsterdam verwachten wij dan ook weer enkele benoemingen deze maand. De intakegesprekken met betrokkenen (bestuurders, investeerders, accountants) vinden plaats via videobellen. Dat werkt vrij goed. We zijn alert op ‘coronaverweren’ waarbij bestuurders hun verantwoordelijkheid, en daaruit mogelijk voortvloeiende aansprakelijkheid, afschuiven op de coronapandemie als externe oorzaak van het faillissement. Bedrijven nemen deze gelegenheid te baat om slecht presterende onderdelen af te stoten door het faillissement aan te vragen. Op ons curatoren rust de wettelijke taak te onderzoeken wat de werkelijke oorzaak was.

De behandeling van insolventiezaken is direct al aangewezen als een urgente zaak waarmee de insolventie-afdelingen van rechtbanken hun werkzaamheden redelijk ongestoord hebben vervolgd. En onze communicatie met de rechter-commissaris en de insolventie-griffie liep al via de KEI-webportal; ook dat loopt goed door. Daarnaast is beveiligde e-mailcommunicatie met de Rechtspraak via het platform Zivver vrij snel mogelijk gemaakt. Goed om te zien hoe ineens enorme stappen gezet kunnen worden in het digitaliseren van de communicatie met de Rechtspraak.

Vertraging is wel ontstaan bij verificatievergaderingen en in gerechtelijke procedures. In maart kwamen vrij snel berichten van griffies over aanhoudingen van zittingen en daarna over hoe de procedures werden vervolgd. In een pleidooi bij het Hof dat in mei stond gepland werd aan partijen verzocht of zij konden instemmen met een schriftelijke ronde ter vervanging van de mondelinge behandeling. Of in procedures waar al een datum voor vonnis was bepaald werd ineens toch nog een schriftelijke ronde gehouden. Er is al met al in de periode maart-april een behoorlijke achterstand ontstaan.

Door een kantoorgenoot werd een kort geding via een skypeverbinding gedaan. Zonder toga maar wel met jas, das en gymschoenen daaronder. Het zijn bijzondere tijden.”

Bekijk alle afleveringen van de rubriek Coronarecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven