Weer toename werkdruk bij DJI

Delen:

Depositphotos_37980967_s-2019
Foto: Depositphotos

Negentig procent van de medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen vindt dat de werkdruk in 2019 is toegenomen. Tachtig procent noemt de werkdruk ongezond hoog of heeft vermoeidheidsklachten door het werk. Dit blijkt uit een enquête van FNV Overheid onder ruim 1.400 DJI-medewerkers. De uitkomsten zijn bijna gelijk aan die van een onderzoek in 2017.

De werkdruk onder het personeel is onderzocht met de FNV Sneltest Werkdruk, die FNV met onderzoeks- en adviesbureau SKB ontwikkelde. Daarbij worden de resultaten ingedeeld in de scores groen, oranje of rood, die verwijzen naar de hoogte van de werkdruk.

Ruim de helft van de respondenten zegt een ongezond hoge werkdruk te hebben (score rood), 26 procent geeft aan vermoeidheidsklachten te hebben (score oranje). Ruim 20 procent noemt de werkdruk normaal. Op de vraag of de werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen, antwoordt ruim driekwart van de respondenten bevestigend. Volgens 14 procent is de werkdruk ‘een beetje’ toegenomen.

Meerpersoonscellen

Volgens bijna de helft van de medewerkers ontstaan er door de werkdruk vaak tot altijd onveilige situaties. Bijna driekwart van de respondenten die werken in een omgeving met meerpersoonscellen heeft de toename aan zulke cellen een negatieve invloed op de werkdruk.

Hoewel ze al veel signalen van DJI-medewerkers had gekregen, vindt de FNV de uitkomsten confronterend.

Volgens veel leden heeft de sluiting van vier inrichtingen in 2019 voor veel verschuivingen en werkdrukverhoging gezorgd, aldus FNV Overheid. Daarnaast wordt de populatie steeds “zwaarder”. “Veel gedetineerden met psychische en/of psychiatrische problemen. De samenleving verhardt, de bevolking in de inrichtingen ook.”

Convenant

De percentages uit de enquêtes van 2019 en 2017 komen nagenoeg overeen. Ook twee jaar geleden vond bijna 90 procent dat de werkdruk was toegenomen. Ruim de helft van de werknemers vond dat er door de werkdruk vaak tot altijd onveilige situaties ontstaan.

Dat de uitkomsten nauwelijks verbeterd zijn is ernstig, zegt FNV Overheid, “want in 2017 sloten wij met de andere bonden, Centrale Ondernemingsraad en Hoofddirecteur DJI een convenant af ter waarde van 100 miljoen vanwege de hoge werkdruk. Nu blijkt dat al dit geld nu niet helpt!”

Drastische maatregelen

De FNV wil dat dit bedrag van 100 miljoen die voor vier jaar was bedoeld niet eenmalig maar structureel wordt, maar pleit daarnaast voor drastische maatregelen. “Er moet meer personeel bij. Misschien wel met bonussen. Het moet aantrekkelijker worden om bij DJI te werken.”

Ook vindt zij dat DJI moet stoppen om steeds meer tweepersoonscellen in te richten. Over deze wensen gaat FNV Overheid, die binnenkort met een nadere analyse komt van het rapport, met DJI in gesprek.

De werkdruk in de Nederlandse gevangenissen is al jaren hoog. Al in 2008 stelde de toenmalige Arbeidsinspectie vast dat inrichtingen te weinig maatregelen nemen om de werkdruk terug te dringen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven