Weiger niet zomaar een passende functie

In tijden van crisis, zoals de ongekende coronacrisis, zijn collectieve ontslagen en reorganisaties weer aan de orde van de dag. Eén tip, denk twee keer na voordat je een passende functie weigert.

Delen:

beeld: Depositphotos

De omstandigheden in een bedrijf kunnen reden zijn om ontslag voor een werknemer aan te vragen. Dit wordt ook wel ontslag om bedrijfseconomische redenen genoemd. Bij een reorganisatie kunnen functies komen te vervallen. De werkgever kan de werknemer dan vragen om een andere functie uit te oefenen die past bij de persoonlijke mogelijkheden van de werknemer en aansluit bij de opleiding, ervaring en bekwaamheid. Het is niet verstandig om als werknemer de ongewilde functie direct te weigeren. Ga eerst na of jouw functie écht is komen te vervallen. Zo ja, ga dan na of het afspiegelingsbeginsel (volgorde van ontslag) juist is toegepast. Als aan beide is voldaan, moet je de passende functie accepteren.

Vrijwillig werkloos?

Het weigeren van de passende functie kan namelijk ertoe leiden dat je geen recht hebt op een transitievergoeding en vervolgens ook geen recht meer hebt op een WW-uitkering. Door het weigeren van passende arbeid, word je gezien als vrijwillig werkloos, omdat je het ontslag had kunnen voorkomen.

Het begrip ‘passende functie’ leidt zo nu en dan tot een geschil. Werkgever en werknemer zijn het namelijk niet altijd eens of de nieuwe functie als passend aangemerkt kan worden. Dit was ook het geval bij betreffende werkneemster. Na 19 jaar in dienst te zijn geweest als kwaliteitsmedewerker in de ploegendienst, vervalt haar functie. De werkgever biedt haar een herplaatsing aan. Echter, de werkneemster weigert deze nieuwe functie omdat het een dagdienst betreft en zij in de ploegendienst wil blijven werken. Er ontstaat een geschil tussen werkgever en werkneemster. Werkneemster is van mening dat de nieuwe functie niet passend is. Het hof oordeelt dat de functie wél passend is, nu het past bij de opleiding, ervaring en bekwaamheid van de werkneemster. Het handelen van werkneemster wordt als ernstig verwijtbaar gezien waardoor werkgever geen transitievergoeding hoeft te betalen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven