Werk aan de winkel voor supersnelrechters

Delen:

vuurwerkDe komende dagen worden supersnelrechtzittingen gehouden in de arrondissementen Arnhem, Zutphen, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Den Bosch. Ten minste 30 personen moeten zich voor de supersnelrechter verantwoorden. Dit aantal kan nog oplopen omdat nog niet alle zaken zijn beoordeeld.

Supersnelrecht betekent dat verdachten binnen de termijn van de inverzekeringstelling, dus binnen drie dagen, worden berecht. Het gaat daarbij vooral om feiten als openlijk geweld, zware vernielingen, brandstichting en geweld tegen personen met een publieke functie, maar als zich andere feiten voordoen, kunnen deze ook op de supersnelrechtzitting worden gezet. In verband met de korte termijn tussen aanhouding en behandeling ter zitting moet het gaan om bewijstechnisch gezien relatief eenvoudige zaken. Dat betekent dat complexere zaken waarin aanvullend onderzoek nodig is (zoals bij grote ordeverstoringen) in het algemeen niet in aanmerking komen voor supersnelrecht.

Uit een eerste inventarisatie die gisteren onder alle parketten van het Openbaar Ministerie (OM) is gehouden, blijkt dat de politie 968 verdachten van ‘jaarwisselinggerelateerde zaken’ heeft aangeleverd aan het OM. Van hen zijn er 194 in verzekering gesteld in afwachting van een beoordeling door het OM.

Hogere strafeis

Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, hogere taakstraffen of langere gevangenisstraffen. De strafeis zal 75 procent hoger liggen dan anders. Conform het OM-beleid zullen hogere straffen worden gevorderd indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak. Worden deze delicten gepleegd dan zal de strafeis met 200 procent worden verhoogd. Opgelegde taakstraffen zullen zoveel als mogelijk direct na de jaarwisseling uitgevoerd worden en opgelegde gevangenisstraffen zullen zoveel als mogelijk direct aansluitend op de (super)snelrechtzitting moeten worden uitgezeten.

‘Gewoon’ snelrecht

Naast supersnelrecht bestaat ook nog het ‘gewone’ snelrecht. In alle arrondissementen zullen in de eerste twee weken van januari 2012 snelrechtzittingen plaatsvinden. Snelrecht houdt in dat de verdachte die na inverzekeringstelling in bewaring wordt gesteld, binnen de bewaringstermijn van veertien dagen voor de politierechter moet verschijnen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven