Werkgever mag mondkapjes verplichten

Uit het instructierecht van de werkgever blijkt dat hij de werknemer kan verplichten een mondkapje te dragen. Doet de werknemer dit niet, dan kan zijn loon worden opgeschort. Bij een banketbakkerij liepen hierover de gemoederen hoog op.

Delen:

In artikel 7:660 Burgerlijk Wetboek kan de werkgever de werknemer verplichten om zich te houden aan voorschriften omtrent het verrichten van arbeid. In deze casus besloot de werkgever, die een banketbakkerij heeft, over te gaan tot een mondkapjesplicht op 13 oktober 2020. Binnen het bedrijf mocht een privékapje gedragen worden of een wegwerkkapje dat door de werkgever wordt verstrekt.

Weigering

 De werknemer rijdt met een transportbus rond om de goederen van de werkgever af te leveren. Aan het verzoek om een mondkapje te dragen werd geen gehoord gegeven. Uiteindelijk leidde dit tot een ‘verbale escalatie’. Ongeveer twee weken later wordt de werknemer naar aanleiding van zijn gedrag op non-actief gesteld. Dat betekende ook dat zijn loon werd opgeschort. Indien hij alsnog schriftelijk zou verklaren om een mondkapje te dragen en zijn excuses aan te bieden voor de confrontatie die tussen de werknemers en werkgever plaats had gevonden, mocht hij weer aan het werk. Dit gebeurde niet. Een reactie volgt, waaruit blijkt dat hij wel weer aan het werk wil, maar geen mondkapje gaat dragen.

Inbreuk

 De gemoederen tussen de partijen lopen hoog op. Een ontslag dreigt en de werknemer wendt zich tot de rechter voor een vonnis in kort geding. Is een beperking, zoals een mondkapje op het werk, toegestaan en legaal? De kantonrechter oordeelt in het voordeel van de werkgever. Op basis van het instructierecht is het mogelijk dat een instructie wordt opgelegd waar de werknemer zich in beginsel aan moet houden. Een uitzondering kan gemaakt worden wanneer er sprake is van een inbreuk op een grondrecht. Volgens de werknemer is hier sprake van: zijn persoonlijke levenssfeer wordt aangetast door het dragen van een mondkapje. De inbreuk kan daarentegen ook gerechtvaardigd worden, indien hij een legitiem doel voor ogen heeft en het gaat om een geschikt middel om het doel te bereiken.

Legitiem doel

 Volgens de rechter heeft het dragen van mondkapje zelfs twee legitieme doelen: er moet gezorgd worden voor een veilige en gezonde werkomgeving, en de werkgever moet het bedrijfsbelang beschermen. Indien werknemers geen mondkapje dragen, is de kans op risico of besmetting met corona enorm. Dat is niet anders indien tijdens de werkzaamheden voldoende afstand gehouden kan worden en hij tachtig tot negentig procent van de tijd onderweg is.

De gehele uitspraak kun je hier teruglezen.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven