Wet amicus curiae is in consultatie gegaan

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Pixabay

Het kabinet wil het mogelijk maken dat ook anderen dan de bij een rechtszaak betrokken partijen de gelegenheid kunnen krijgen om in die zaak een inbreng te leveren. Ook moeten rechters van de Raad van State kunnen deelnemen aan de rechtspraak bij de Hoge Raad. Dat staat in een conceptwetsvoorstel dat in internetconsultatie is gegaan.

Deze ‘anderen’, de ‘meedenkers’ (amicus curiae) kunnen door hun inbreng een bijdrage leveren aan de rechtsontwikkeling. De rechter kan hierdoor – zo is de verwachting – een beter en breder inzicht krijgen in de mogelijke maatschappelijke gevolgen van een te nemen beslissing. De figuur van de amicus curiae wordt in procedures bij de hoogste bestuursrechters wettelijk verankerd. Daarmee komt minister Dekker tegemoet aan een verzoek dat is gedaan door de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak en de presidenten van de andere hoogste bestuursrechters.

Een ander onderdeel van het conceptwetsvoorstel betreft de mogelijkheid van kruisbenoemingen tussen de hoogste rechtscolleges. Het gaat met name om het opheffen van de wettelijke belemmering dat alleen personen die zelf reeds lid zijn van de Hoge Raad kunnen worden benoemd tot raadsheer in buitengewone dienst. Door de aanpassing kunnen rechters van de Raad van State deelnemen aan de rechtspraak bij de Hoge Raad. Beide elementen van het conceptwetsvoorstel hebben als doel de rechtseenheid en de rechtsontwikkeling te bevorderen.

Het wetsvoorstel zal wijzigingen aanbrengen in de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene wet inzake rijksbelastingen, de Wet op de rechterlijke organisatie en de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren.

De einddatum van de internetconsultatie is vastgesteld op 5 december 2019.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top