Wettelijke uitbreiding van toezicht op advocaten

Delen:

Minister Hirsch Ballin van Justitie wil het toezicht op notarissen, advocaten en gerechtsdeurwaarders uitgebreider in de wet vastleggen. Volgens de minister moet het preventief toezicht vroegtijdig overtredingen voorkomen of aan het licht brengen. Het toezicht moet de kwaliteit en integriteit van deze beroepsbeoefenaren bewaken. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Voorwaarde voor effectief toezicht is onder meer dat het aan een onafhankelijke toezichthouder is opgedragen én dat die toezichthouder beschikt over voldoende bevoegdheden, zoals een doorbreking van de geheimhoudingsplicht van notarissen en advocaten.

De minister schrijft in zijn brief dat het toezicht op advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders nu nog te vaak afhankelijk is gemaakt van de indiening van een klacht over een gedraging. Ook is toezicht volgens de minister niet altijd volledig. Met name bij de advocatuur is de regeling hiervan onvoldoende transparant. De minister wil dat het toezicht in alle gevallen onafhankelijk wordt belegd en dat de toezichthouder over genoeg bevoegdheden beschikt om daadkrachtig te kunnen optreden. Juist vanwege de publieke taken van notarissen en gerechtsdeurwaarders en de eveneens bijzondere positie van advocaten in het Nederlandse rechtsbestel is het van belang dat met goed geregeld toezicht het vertrouwen, dat mensen in deze beroepsgroepen moeten kunnen hebben, wordt bevorderd. Elk incident met de overtreding van voorschriften door een individuele notaris, advocaat of gerechtsdeurwaarder, schaadt volgens de minister het vertrouwen in de gehele beroepsgroep.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven