Wie gaat het opnemen tegen Trump in november?

Delen:

Foto: Splash - Vidar Nordli-Mathisen

Op 3 februari is bij de Amerikaanse Democratische partij het lange keuzeproces voor de presidentskandidaat van 2020 begonnen. De eerste voorverkiezing in de staat Iowa liep direct uit op een fiasco. Wat is er sindsdien gebeurd, en hoe gaat het kiesproces nu verder?

De kiesmethode verschilt per staat. In Iowa is de voorverkiezing bijvoorbeeld een zogeheten caucus. Dat lijkt op een buurtvergadering waarbij betogen worden gehouden voor de kandidaten. Vervolgens gaan de aanwezigen in groepen staan gebaseerd op de kandidaat op wie ze ‘stemmen’. Kandidaten wiens groepen minder dan een bepaalde marge aan stemmen behalen worden als not viable beschouwd; de mensen van die groepen krijgen dan de kans om bij een groep van een andere kandidaat te gaan staan. Tellen gebeurt handmatig.

Andere staten, zoals New Hampshire, hebben een normale voorverkiezing met stembiljetten. Ook daar bestaan tussen staten onderling weer verschillen: zo zijn er open en closed primaries. Bij open primaries kan iedereen die stemgerechtigd is een stem uitbrengen voor de Democratische kandidaat. Bij gesloten vooverkiezingen moet je als Democraat geregistreerd staan om te stemmen bij de voorverkiezingen van de Democraten. Dan zijn er ook nog semi-closed primaries: daar mogen mensen die als Democraat of Onafhankelijke geregistreerd staan hun stem uitbrengen.

Inmiddels zijn er drie voorverkiezingen geweest: die van Iowa, New Hampshire en Nevada. De telling van de resultaten in Iowa liep uit op een fiasco en officiële resultaten zijn nog altijd niet bekend, maar het zal een nek-aan-nek race worden tussen Bernie Sanders, de senator uit Vermont, en Pete Buttigieg, burgemeester van het stadje South Bend, Indiana. In New Hampshire won Bernie Sanders en werd Buttigieg tweede. Nevada, de eerste staat met een meer diverse bevolking (waarvan een groot deel Latino’s) werd overtuigend gewonnen door Bernie Sanders: hij behaalde een indrukwekkende 47% van de stemmen. Voor kandidaten Elizabeth Warren, Joe Biden en Amy Klobuchar zijn de resultaten tot nu toe teleurstellend.

Zaterdag 29 februari zal South Carolina stemmen: een staat waar een groot deel van de inwoners Afro-Amerikaan is. De verwachtingen zijn dat Joe Biden, voormalig vice-president onder Obama, het hier goed zal doen. Ook Bernie Sanders is favoriet, met zijn zeer toegewijde en diverse grassrootsbeweging die alsmaar lijkt te groeien. Zijn consistente en progressieve boodschap slaat aan, en momenteel is hij duidelijk de frontrunner van de Democraten, als kandidaat die de meeste verschillende bevolkingsgroepen weet te bereiken.

Op 3 maart is het Super Tuesday: dan zullen in 14 staten tegelijk de voorverkiezingen plaatsvinden, waaronder Californië en Texas. De laatste verkiezingen zijn op 2 juni. Vervolgens zal er tijdens de Democratic National Convention een kandidaat gekozen worden.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven