WODC-rel vuurdoop Grapperhaus

Delen:

Minister Grapperhaus
Foto: Chris van Houts

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft zijn politieke vuurdoop ondergaan. Op 6 december moest hij zich in het televisieprogramma Nieuwsuur verdedigen tegen de beschuldiging dat het ministerie het eigen Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum heeft gedwongen om onderzoeksconclusies aan te passen, en zo een loopje te nemen met de wetenschappelijke onafhankelijkheid.

Onder druk gezet

De onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC) werden onder druk gezet om te zorgen dat conclusies over het drugsbeleid pasten in het beleid van het ministerie. Een klacht van de onderzoekster die daarover in 2013 en 2014 aan de bel trok, bleef twee jaar liggen, aldus Nieuwsuur.

Zware kritiek

Tweede Kamerleden van PvdA, D66, SP en CDA uitten in de uitzending zware kritiek op de handelwijze van het ministerie en gaan om opheldering vragen. Grapperhaus zei in de uitzending dat hij deze manier van beïnvloeding van wetenschappers afkeurt. “Dit had niet zo mogen gebeuren. Beleid moet losstaan van wetenschappelijk onderzoek.”

Protocol

De minister verklaarde ook dat in 2016 het protocol voor wetenschappelijke aansturing is aangescherpt door het ministerie. Daarin stond al dat ambtenaren zich niet direct met onderzoek mogen bemoeien. De minister laat extern onderzoeken hoe dit protocol in de praktijk werkt.

De klacht van de klokkenluidster dateert uit 2014 en belandde pas in 2016 op het bureau van de secretaris-generaal. In 2017 werd ook een vertrouwenspersoon ingeseind. Maar het ministerie van Justitie startte tot nu toe geen formeel onderzoek, aldus Nieuwsuur.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven