WONEN VOLGENS MICHIEL DE ZEEUW

Digitalisering dringt onze interieurs binnen

Delen:

door Marit Overbeek voor Heijmans

“Ruimtes vormgeven. Je afvragen hoe ruimtes eruitzien en aanvoelen. Het heeft me altijd al geboeid. Met welke meubels, items en details krijgt de ruimte zijn karakter? Klopt de indeling, moet er verbouwd worden, wat doet het interieur met de uitstraling van je ruimte en hoe geeft de ruimte zijn functie weer? Interieur kan echt heel veel voor je doen en van grote invloed zijn op je gemoedstoestand.”

BOYBAND

Als 18-jarig broekie begint Michiel de Zeeuw zijn loopbaan als Nederlands acteur en zanger. Hij krijgt de rol van Tim d’Harencourt in de televisieserie Goudkust (1996-2000) en begint samen met Jimmy Geduld, Chris Zegers en Winston Gerschtanowitz de boyband 4 Fun. Als hij in 2000 gevraagd wordt de hoofdrol te spelen in de musical Boyband beseft hij dat zijn passie voor interieur en wonen groter is, en dus besluit hij het roer om te gooien. Hij gaat werken bij Jan des Bouvrie en volgt een studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2007 is hij er klaar voor: hij begint zijn eigen bedrijf: Michiel de Zeeuw Interior Concepts.

INTERIEURS DIE EEN VERHAAL VERTELLEN

Als interieurarchitect voor de studio van Michiel de Zeeuw vertaalt hij de individuele levensstijl van zijn klanten naar het ideale interieur: stijlvol, sfeervol én persoonlijk, een woonstijl die volledig bij hen past. Door zijn verbeeldingskracht en inlevingsvermogen ontstaan er interieurs die een verhaal vertellen over de bewoners. Unieke ontwerpen, perfect afgestemd op de specifieke woonwensen. Of het nu gaat om grootschalige verbouwingen, elegante restylingen of puur en alleen interieuradvies.

Vanwege zijn kennis op interieurgebied en de gave zich in te kunnen leven in de hedendaagse woonliefhebber is Michiel de Zeeuw al sinds het vroege begin te zien bij RTL Woonmagazine en andere woonprogramma’s. Naast zijn rol als interieurdeskundige vervult hij ook een prominente rol achter de schermen en is hij betrokken bij het woonplatform dat eind september bij RTL gelanceerd wordt.

HET WONEN IN DE KOMENDE TIJD

“Er is een overweldigende keuze aan interieurmogelijkheden”, vertelt Michiel ons wanneer we hem vragen hoe het wonen volgens hem in de komende tijd gaat veranderen. “Digitalisering heeft onmiskenbaar invloed op ons interieur. Met je schermpje, of dat nu groot of klein is, wil je je afzonderen, en tegelijkertijd samen met je gezin of huisgenoten zijn. Wanden worden transparanter en mobieler, want je zit dan wel apart, maar je wilt je partner in de keuken wel kunnen zien. Ensuite deuren, maar dan in een nieuwe uitvoering.”

ONGEDEFINIEERDE RUIMTES

“Ook de indeling van ons huis verandert. Op elke plek in huis moet je van alles kunnen doen en daardoor worden de ruimtes steeds flexibeler en neutraler. Met neutraler bedoel ik dat we ruimtes niet langer definiëren als woonkamer of keuken. Functies willen we graag mobieler hebben. In de zomer zou je je keuken richting de tuin willen verplaatsen, in de winter is de straatkant prima. Als je nu, net als met elektriciteit, een vloerpod had voor water aan- en afvoer, zou je dat kunnen doen.”

KRIMP EN ONTSPULLEN

“Zitmeubels worden kleiner. In coconstoelen als de Egg Chair is het lekker terugtrekken; je bent er wel maar ook weer niet. Het eclectische wordt steeds interessanter in huis omdat we veel meer kijken wat een individueel meubelstuk voor ons kan doen. Zelfs bankstellen krimpen daardoor in afmetingen, we willen het mobiel houden. Of de kleinere meubels iets te maken hebben met de economische ontwikkeling om kleinere stadswoningen te bouwen? Niet direct, ik denk eerder dat het te maken heeft met de transitie waarin we zitten. Economisch gaat het ons goed, maar we willen ontspullen. Met minder objecten toch comfortabel wonen, de ruimtes minder vol zetten en invullen, duurzame keuzes maken. Kortom: lichter leven. Hoe goed zou het zijn als onze meubels of lampen duurzaamheidlabels zouden hebben! Zodat je goed kunt zien waar je precies voor kiest.”

NATUUR MIXT MET DIGITAAL

“Digitalisering dringt ook heel letterlijk onze interieurs binnen: patronen die bestaan uit cijfers, grafieken, nullen en enen, DNA-strengen of bitcoinformules. De beeldtaal van digitalisering siert steeds meer objecten en textiel. Dataïsme noemen we dat. Drukke prints zijn er ook in de exotische interieurtrend: geïnspireerd op traditionele Mexicaanse, Guatemalteekse en Marokkaanse patronen. Met natuurlijk veel planten. De cactus is weer helemaal terug. Riet en allerlei soorten hout door elkaar, hout-eclectiek, en vooral: de kleur achter de bast. Heart Wood is niet voor niets de Kleur van het Jaar 2017 geweest van verfmerk Flexa. Brilliant nature is de trend die is geïnspireerd op organische vormen uit de natuur, zoals koraal, schelpen en zee-egels. In textiel vertaalt zich dat naar geplisseerde en 3D-bewerkte reliëfstoffen.”

ERFSTUKKEN VAN DE TOEKOMST

“Diversity is de verzamelnaam voor de combinaties tussen patronen uit allerlei culturen, een Perzisch tapijt gecombineerd met regenbogen of een tijgerprint met Marokkaanse weefsels. Kleurrijk worden onze interieurs absoluut. Zelfs leer geven we de gekste kleuren: geel of blauw. Als laatste wil ik nog de invloed van de populaire fantasyserie Game of Thrones noemen: opgezette of kunststof raven, veren, bont, voiles, bordeauxrood en zware, donkere kleuren gaan we heel veel zien. Magic reality. In al die overvloed is het risico groot dat mensen vlot meedoen met trends en goedkope spullen aanschaffen, die ze na een jaar weer inruilen. In het kader van ontspullen hoop ik dat mensen voor objecten van waarde gaan kiezen, waar ze lang van genieten. De erfstukken van de toekomst. Want zeg nou zelf: laat jij je kleinkinderen straks een Billy-boekenkast na? Investeer in kwaliteit voor later!”

MEER INFORMATIE

www.michieldezeeuw.com

“Zeg nou zelf: laat jij je kleinkinderen straks een Billy-boekenkast na?”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven