Zekerheidsstelling op derdenrekening notaris kan ook zonder depotcontract

Een partij die geld stort op een notariële derdenrekening waarmee een eventuele proceskostenveroordeling wordt veiliggesteld, heeft ook zonder aanvullende depotovereenkomst aan haar verplichting voldaan. Dat bepaalde de Hoge Raad onlangs.

Delen:

Zekerheidsstelling op derdenrekening notaris kan ook zonder depotcontract - Mr. online
Foto: Depositphotos

Een Iraans bedrijf verliest bij de rechtbank een handelszaak en gaat in hoger beroep. De verwerende partij eist dat dit bedrijf het mogelijke bedrag van de proceskostenvergoeding (ruim 25.000 euro) – ter zekerheidsstelling – al op een notariële derdenrekening stort. Het hof ’s-Hertogenbosch bepaalt de datum dat dit moet zijn gebeurd. Is het Iraanse bedrijf daarmee te laat, dan wordt het in de hoofdzaak niet-ontvankelijk verklaard.

Depotovereenkomst

Het Iraanse bedrijf maakt het bedrag op tijd over. Toch oordeelt het hof dat de zekerheidsstelling niet is voltooid: een onderdeel daarvan is een depotovereenkomst en die is niet ondertekend. Niet-ontvankelijkheid is het gevolg. Tegen die beslissing tekent het Iraanse bedrijf cassatieberoep aan.

Proceskosten

Dat dit bedrijf zekerheid had moeten stellen, staat in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (artikel 224 lid 1). Stelt een buitenlands bedrijf bij de Nederlandse rechter een vordering in, dan moet het zekerheid stellen voor de proceskosten (en schadevergoeding) tot betaling waarvan deze zou kunnen worden veroordeeld. Zo moet worden voorkomen dat de winnende partij met een oninbare vordering blijft zitten.

Onjuiste rechtsopvatting

In deze zaak bepaalde het hof dat het Iraanse bedrijf het bedrag op de derdenrekening van een notaris te storten. Verdere instructies gaf het hof niet. Daarmee voldoet de gestelde zekerheid, tenminste als het bedrag voldoende is. Dat het hof oordeelde dat een schriftelijke depotovereenkomst deel uitmaakt van de zekerheidsstelling, ‘is een onjuiste rechtsopvatting’, aldus de Hoge Raad. Het hof heeft ook niet beoordeeld of de winnende partij op de depotstorting zonder moeite verhaal zou kunnen nemen – dus of er wel voldoende vooraf was betaald.

Aanspraak

Het Iraanse bedrijf heeft op tijd de kwaliteitsrekening van de notaris gevuld. Ook al is er geen depotovereenkomst, dan nog mag de notaris dit bedrag niet op eerste verzoek aan het Iraanse bedrijf terugbetalen. Ook zonder depotovereenkomst mag de winnende partij aanspraak maken op het bedrag.

Lees hier de hele uitspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven