Zes kilo processtukken: gemachtigde moet zaak ‘helder en beknopt’ inkorten

Een gemachtigde die komt aanzetten met zo’n 2000 pagina’s aan dagvaarding en producties, wordt door de kantonrechter op de vingers getikt. Ze krijgt vier weken om de boel in te korten, waarbij de kantonrechter ook instructies voor de layout meegeeft.

Delen:

Depositphotos_75049947_S-stapel dossiers-99834eb5
foto: Depositphotos

“Dit kan zo niet. Een van de belangrijkste taken van een rechtsbijstandverlener is de zaak op de voor de beslissing relevante punten, helder en begrijpelijk weergeven. In de beperking toont zich in deze de meester”, verzucht de Alkmaarse kantonrechter John Reid (bekend van het tv-programma De Rijdende Rechter) in zijn uitspraak.

Vochtproblemen

De gemachtigde treedt voor ARAG namens de eigenaresse van een appartement op. Ze voert twee procedures tegen een VVE. Die zou nalatig zijn geweest om vochtproblemen in het appartement van de vrouw te verhelpen. In de ene zaak gaat het om schadevergoeding wegens lekkage, in de andere om herstel van een aantal gebreken.

Weegschaal

De gemachtigde heeft twee dagvaardingen met producties uitgebracht. De kantonrechter schat dat ze allebei zo’n duizend pagina’s beslaan. De dagvaarding in de schadevergoedingszaak telt 48 pagina’s en bevat 155 producties, de zaak over het herstel heeft een dagvaarding van 23 pagina’s en 70 producties. Allebei de zaken wegen drie kilo aan papier − blijkbaar heeft de kantonrechter er een weegschaal bij gepakt.

Ontelbare e-mails

Een deel van het dossier bestaat uit tussen partijen uitgewisselde e-mails. “Zonder een andere toelichting dan een samenvatting daarvan te geven, worden ontelbare e-mails over de kantonrechter uitgestort”, klinkt het enigszins wanhopig. Volgens de kantonrechter is de gedachte dat iedere in een dossier gewisselde e-mail van belang is voor een beslissing, een vergissing die steeds vaker wordt gemaakt.

Inkorten

Met zulke pakken papier aankomen is in strijd met de goede procesorde. “De rechtspraak wordt onevenredig belast door processtukken waarbij onvoldoende redactie heeft plaatsgevonden op wat voor de beslissing ter zake doet”, aldus de kantonrechter. Daarom stelt hij eiseres onder verwijzing naar de recente prejudiciële beslissing van de Hoge Raad over de lengte van processtukken bij de gerechtshoven in de gelegenheid korter van stof te zijn.

Helder en beknopt

Voordat hij verder naar de zaak gaat kijken, moet de gemachtigde de processtukken terugbrengen tot maximaal tien pagina’s per zaak. Daarin moeten de relevante feiten, de grondslag van de vordering en de onderbouwing daarvan helder en beknopt worden besproken. Dat alles in een minimale lettergrootte in een courant lettertype (zoals Times New Roman, Courier of Arial) van 11 punten (voetnoten 9 punten) en een minimale regelafstand van 1, met marges boven, onder, links en rechts van ten minste 2,5 cm op A4-formaat. Mocht de gemachtigde hier niet aan voldoen, dan zal “de kantonrechter doen wat hem geraden voorkomt”.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven