Zo’n 200 turbospoedappèllen per jaar

Menigeen verbaasde zich afgelopen week over de snelheid waarmee de Staat in hoger beroep kon tegen de uitspraak van de Haagse voorzieningenrechter over de avondklok. Maar zo bijzonder is dat nou ook weer niet: jaarlijks vinden enkele honderden ‘turbospoedappèllen’ plaats bij de gerechtshoven.

Delen:

Depositphotos_157636408_s-2019-wekkers-62c96fa2
foto: Depositphotos

Volgens de Raad voor de rechtspraak ging het in 2018 om 237 zaken, in 2019 om 224 en in 2020 om 196 zaken.

Snel duidelijkheid

Een spoedappèl bij het gerechtshof kan alleen worden ingesteld bij een hoger beroep van een kort geding. In beginsel wordt een hoger beroep na een kort geding volgens het normale tempo van een hoger beroep behandeld. Maar als een zaak nog steeds spoedeisend is, kan een spoedappèl worden aangevraagd.

Als het nodig is kan zo’n spoedprocedure ook nog eens extra snel behandeld worden, met ‘turbospoed’. In het geval van de avondklok was het snel duidelijkheid scheppen over de geldigheid van de avondklok na de uitspraak van de Haagse rechter, reden voor een turbospoedprocedure.

Huisuitzettingen

Zaken waarin turbo-spoedprocedures regelmatig voorkomen zijn bijvoorbeeld dreigende huisuitzettingen of bomenkap. In rechtszaken waarbij bewoners van huizen staking van heiwerkzaamheden vorderen, omdat die volgens hen forse schade aan hun huizen zullen toebrengen, wordt de procedure ook ingezet. Andere voorbeelden uit de afgelopen jaren zijn de zaak rond een publicatieverbod van een boek dat al onderweg was naar de boekhandels en de vraag of een ziekenhuis de beademing van een ernstig zieke patiënt mocht beëindigen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven