Zorgen om toenemend aantal growshops: terecht of waanzin?

De gemeente Enschede en diverse andere gemeentes hebben onlangs te kennen geven dat zij zich zorgen maken over het groeiend aantal growshops in de binnenstad. De growshops zouden de illegale hennepteelt te veel faciliteren. Maken zijn zich terecht zorgen? Of zien zij hier beren op de weg die er helemaal niet zijn?

Delen:

beeld: Depositphotos

In een poging om het criminele organisaties lastiger te maken een kwekerij op te zetten, is in 2015 art. 11a Opw in werking getreden. Door middel van dit artikel is het mogelijk om onder andere zogeheten facilitators aan te pakken, die spullen leveren voor het faciliteren van de hennepteelt.

Strafrechtelijk kader voor malafide growshops

Artikel 11a richt zich met name tot de growshops. Dit zijn bedrijven die onder andere warmtelampen en verrijkte potgrond leveren aan mensen die zelf hennep willen kweken. Indien een growshophouder op de hoogte is van het feit dat iemand spullen koopt om te kweken, is hij strafbaar bezig. Daarnaast kent het artikel ook een culpoze variant, dit is te zien aan de passage “ernstige reden heeft te vermoeden”. Deze zinsnede brengt met zich mee dat ook verwijtbare naïviteit strafrechtelijk zou moeten kunnen worden aangepakt.

Voor een vervolging op basis van 11a Opw is het dus niet nodig om daadwerkelijk bewust te zijn van de hennepteelt. Een donkerbruin vermoeden dat het niet helemaal in de haak is, zou al genoeg moeten zijn voor een veroordeling. Dit laat zien dat het malafide growshops al lastig is gemaakt om op grote schaal illegale hennepteelt te faciliteren.

Ons ‘groene’ landje

Het feit dat opsporingsdiensten en burgemeesters zich zorgen maken over het hennepcircuit, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het is namelijk zo dat Nederland de laatste decennia steeds groener wordt, alleen dan in de meest negatieve zin van het woord. Uit een onderzoek uit 2013 is geschat dat alleen in de stad Tilburg in dat jaar zo’n 800 miljoen euro is verdiend aan de handel in cannabis. Tussen de 2.000 en 3.000 Tilburgenaren leven waarschijnlijk fulltime van de inkomsten uit het hennepcircuit. Naar schatting zijn er tussen de 10.000 en 30.000 hennepkwekerijen te vinden in ons land.

Dat Nederland een probleem heeft met de illegale hennephandel is één ding wat zeker is. Echter zal het enkel aanpakken van de malafide growshops hier geen verandering in brengen. Wil men grootschalige veranderingen teweegbrengen, dan zal er meer aan gedaan moeten worden om de daadwerkelijke kwekers aan te pakken. Vingertje wijzen naar de paar slechte growshops die door de mazen van de wet weten te glippen, is slechts een druppeltje op een gloeiende plaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven