Zout op met je zwarte geld – EU pleit voor nieuw cashlimiet

In een poging de strijd tegen witwaspraktijken te intensiveren, hebben meerdere EU-lidstaten een voorstel ingediend bij de Europese Commissie voor het invoeren van een cashlimiet. Middels dit limiet moeten contante transacties boven de vijfduizend euro verboden worden. De EU wil hiermee een ding duidelijk maken: opzouten met je zwarte geld.

Delen:

beeld: Depositphotos

Iedereen die de serie Narcos heeft gezien weet hoe verzot criminelen zijn op contant geld. Escobar verdiende in zijn hoogtijdagen zo veel dat zijn geld gewogen moest worden in plaats van geteld. Het was in zijn tijd goedkoper om mensen in cocaïne te betalen dan in geld, wegens de hoge logistieke kosten die gepaard gingen met het transporteren. Hoewel de tijden veranderd zijn is het een feit dat criminelen vaker kiezen voor grote cashbedragen. Nog altijd worden er tijdens doorzoekingen tonnen, soms zelfs miljoenen, euro’s aangetroffen. Met dit contante geld kopen criminelen alles wat bij de thug life past, van de nieuwste gouden Rolex-horloges tot aan luxe Italiaanse bolides.

Voordelen van cashlimiet

Het is niet de eerste keer dat er een cashlimiet wordt voorgesteld in de strijd tegen witwassers. Nederland heeft in het verleden al vaker aangegeven voorstander te zijn van dit idee. De voornaamste reden om te kiezen voor een cashlimiet is dat er vandaag de dag geen reden meer is om grote cashbedragen te gebruiken. De komst van internetbankieren heeft het mogelijk gemaakt om op een betrouwbare, veilige en vooral snelle manier geld over te maken. Banken zijn dan ook groot voorstander van het invoeren van een cashlimiet. De Nederlandse Vereniging van Banken stelt het volgende: “Doordat poortwachters en de overheid de handen ineenslaan geven we een krachtig signaal af dat criminelen hier niet moeten zijn met hun zwarte geld.”

Particulieren zijn ook nog eens vrijgesteld van het voorgestelde cashlimiet, waardoor het alsnog mogelijk is om grotere aankopen te verrichten via websites als Marktplaats. Het cashlimiet is dan ook een ware toevoeging ten opzichte van de huidige meldplicht voor transacties boven de tienduizend euro. Deze plicht zou een sterk signaal afgeven aan criminelen die hun zwarte centjes wit proberen te wassen.

Afschaffen 500 eurobiljetten

Deze nieuwe maatregel is niet de enige die wordt voorgesteld in een poging witwassers tegen te gaan. Recentelijk is namelijk ook het 500 eurobiljet onder vuur komen te liggen. De Nederlandse Financial Intelligence Unit (NFIU) bracht naar buiten dat dit biljet nagenoeg alleen gebruikt wordt door criminelen binnen het drugscircuit. Het afschaffen van dit bankbiljet zou tot gevolg hebben dat criminelen meer moeite moeten doen om grote geldbedragen van A naar B te brengen. Een miljoen in 50 eurobiljetten is nu eenmaal veel zwaarder en omvangrijker dan eenzelfde geldbedrag in grotere biljetten.

De kans is groot dat dit voorstel binnenkort zal worden doorgevoerd, helemaal gezien het feit dat de Europese Centrale Bank al besloten heeft om deze bankbiljetten niet meer te printen. Hiermee laat Europa luid en duidelijk zien dat de lidstaten niet zitten te wachten op allerlei dubieuze transacties.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven