1 april! Of toch niet?

Delen:

Mensen doen de raarste dingen. Daarom op deze ‘grappendag’ een ode aan absurde arresten. Deze zes arresten  hebben zulke absurde feitencomplexen dat je bijna zou denken dat het een grap is. Het lezen waard!

Menig rechtenstudent laat het vaak stiekem links liggen, of bewaart de veel-te-dikke bundel voor op het allerlaatste moment. En vaak neem je als student, omkomend in het studiewerk, genoegen met een samenvatting of kun je wachten tot iemand de specifieke rechtsoverwegingen doorspeelt. Ik heb het hier natuurlijk over jurisprudentie. Grote zaken beslaan soms wel tientallen pagina’s aan overwegingen – en zeker niet opgeschreven als een spannende page-turner van Stephen King. Toch is het best zonde dat de jurisprudentie niet altijd evenveel aandacht krijgt van studenten. Mensen doen namelijk de raarste dingen. Deze zes absurde arresten zijn misschien niet lachwekkend – want in deze arresten zijn heel ernstige dingen gebeurd – maar zeker het lezen waard.

Absurd arrest 1: Hoornse Taart

Hoornse Taart, 1911: Een kwaadwillende man wilde een ander om het leven brengen. Wat voor gruweldaden had hij in gedachte? Hij kwam op het creatieve idee om, op de verjaardag van zijn slachtoffer, een vergiftigde taart te laten bezorgen. De jarige had even niet zo’n trek, dus zijn vrouw en het dienstmeisje namen in plaats van hem een stuk taart. De gevolgen kun je wel bedenken… Oeps, de verkeerde vermoord! (HR 19 juni 1911, W 9203.)

Absurd arrest 2: Pantoffel / Eierschedel

Pantoffel / Eierschedel, 1939: Een echtpaar raakt in een verhitte discussie. Tijdens de ruzie gooit de man een pantoffel naar het hoofd van zijn vrouw. De pantoffel raakt de vrouw net boven het oor waarna een kleine bloeding ontstaat. Een paar uur later is de vrouw in het ziekenhuis overleden. Pardon?! Zij bleek een zeldzame abnormaal dunne schedel te hebben waardoor de klap van de pantoffel haar fataal was geworden. (Zie ECLI:NL:GHAMS:1939:79.)

Absurd arrest 3: Verhuizende zusjes

Verhuizende zusjes, 2000: Tijdens een verhuizing tillen de zusjes Jansen een kast de trap op. Door de verkeerde beweging van de één, raakt de onderarm van de ander bekneld. Deze ongelukkigheid leidt ertoe dat, door ernstige verwondingen, de arm geamputeerd moet worden. Zij klaagt haar zus aan. Deze uitspraak omschrijft de leer van ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’. (Zie ECLI:NL:PHR:2000:AA5784.)

Absurd arrest 4: De Zweetvoetenman

De Zweetvoetenman, 2004: De hoofdpersoon in deze zaak krijgt een toegangsverbod tot de TU Delft-bibliotheek, omdat hij zijn schoenen uittrekt tijdens het lezen. Nou zie ik dat ook weleens op de UvA gebeuren, en denk ik “Ehm, moet dit?”, maar echt ernstig is het ook weer niet. In deze zaak dus wel. Helaas voor de man, lieten zijn luchtende zweetvoeten een ondraaglijk geurende walm vrij, waar anderen hinder aan ondervonden. De man was het er niet mee eens, en procedeert tot aan de Hoge Raad. (Zie: ECLI:NL:PHR:2004:AO2599.)

Absurd arrest 5: Leestafel Zooien

Leestafel Zooien, 2006: Bij studentenvereniging Minerva bestond destijds (of nog steeds?) de traditie dat het huidige bestuur moet aftreden als de leestafel van zo’n 1000 kilo buiten de sociëteit wordt getild. Interessante uitdaging, niet? Een groepje dronken leden maakt er werk van en krijgt de tafel op zijn kant, om het als een stormram te gebruiken (???). Zodoende valt er een slachtoffer dat beide polsen breekt. Een zaak over gevaarzetting en mishandeling volgt. (Zie ECLI:NL:HR:2006:AX9178.)

Absurd arrest 6: Hond in de echtscheiding

Hond in de echtscheiding, 2013: Als twee mensen scheiden, moeten zij hun spullen gaan verdelen. Hoe zit dat met een huisdier? Uit artikel 3:2a BW valt te destilleren dat dieren levende wezens met gevoel zijn. Dus kijkt de rechter naar de belangen van de hond, zoals hij ook bij een kind in een echtscheiding zou doen. Zou het huisdier na de leeftijd van 12 jaar, net als bij een kind, ook spreekrecht hebben? De viervoeter zijn belangen worden in ieder geval secuur gewogen. (Zie ECLI:NL:RBLIM:2013:CA0058.)

Voor het gemak heb ik de ECLI-nummers bij de uitspraken toegevoegd. Dus mocht je nog een moment van verveling vinden tijdens jouw zelfisolatie, kun je de uitspraken geheel nalezen!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven