20 jaar Nicky Verstappen

Delen:

Het is de meest besproken zaak van de afgelopen week, de moord op Nicky Verstappen. Na 20 jaar is er dan eindelijk een doorbraak geweest in de zaak en afgelopen zondagavond is Jos Brech gearresteerd in de buurt van Barcelona. Maar wat heeft zich nu eigenlijk de afgelopen twintig jaar in deze zaak afgespeeld?

Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp in Brunssum. Hij werd die nacht rond 5 uur voor de laatste keer gezien door een tentgenootje.

Een dag later wordt, op zo’n 1200 meter van het kampterrein, het lichaam van Nicky gevonden.

In oktober van dat jaar wordt er een sectie gedaan op het lichaam, maar de doodsoorzaak blijft helaas onbekend.

In 1999 vond het eerste dna-onderzoek plaats. Tientallen mannen werden hiervoor opgeroepen maar er was geen match.

In 2001 werd er een second opinion onderzoek gedaan op het lichaam, maar ook dit keer zonder resultaat.

In 2008 vindt pas de eerste doorbraak plaats wanneer er een dna-spoor wordt ontdekt op de kleren van Nicky. Dit leidde tot een groter dna-onderzoek in 2010. Ook dit keer werd er geen match gevonden.

In 2012 wordt de zaak overgedragen aan een cold case team. Zij zullen de zaak nu verder onderzoeken.

In 2017, met de verjaringstermijn in zicht, maakt politie en OM bekend een grootschalig dna-onderzoek te houden. Dit zou de Nicky Verstappen zaak moeten kunnen oplossen. 15.000 mannen werden voor een verwantschapsonderzoek gevraagd. Dit onderzoek was mogelijk door een nieuwe wet uit 2012.

Op 22 augustus 2018 wordt door politie en OM aangekondigd dat er een dna-match is. Het gaat hier om Jos Brech. Hij was in 2017 al opgeroepen om deel te nemen aan het dna-onderzoek, maar heeft hier toen niet op gereageerd. Sinds april dit jaar is hij als vermist opgegeven door zijn familie. Vanwege zijn vermissing zijn spullen opgestuurd naar het NFI en hier werd een match getroffen met het dna-spoor op de kleren van Nicky.

Jos Brech zal binnenkort worden uitgeleverd aan Nederland en hier worden berecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven