23 en 18 jaar gevangenisstraf voor neerschieten Twentse advocaat

De twee mannen die in 2019 advocaat en curator Philippe Schol neerschoten in zijn woonplaats vlak over de Duitse grens, krijgen respectievelijk 23 en 18 jaar cel voor poging tot moord. De Almelose rechtbank volgt daarmee de hoge eis van het OM voor deze “aanval op de rechtsstaat”.

Delen:

Depositphotos_10120245_S-9c33f7f0
foto: Depositphotos

Schol, advocaat en curator te Enschede bij Schol & Gorter Advocaten, was in november 2019 het doelwit van een moordpoging bij het uitlaten van zijn hond in het Duitse plaatsje Gronau. Een van vijf vanuit een auto geloste schoten trof hem in het been, met een slagaderlijke bloeding en een gevecht voor zijn leven tot gevolg. De daders, Bert-Jan ten V. (48) en Maikel T. T. (32), voerden de poging tot huurmoord uit vanuit de auto van T. T.’s vader, die op camerabeelden werd herkend.

Wat duidelijk is, is dat Ten V. en T. T. in opdracht werkten. Wie de opdrachtgever was, is nog niet vastgesteld. Mogelijk is dat een voormalig sportschoolhouder wiens faillissement Schol als curator afwikkelde. Schol had aangifte tegen hem gedaan wegens vermeende fraude en witwaspraktijken. De 48-jarige die nu 23 jaar opgelegd krijgt, had eerder schoten gelost op een sportschool in Losser.

Schokgolf

Met de veroordeling tot 23 en 18 jaar gevangenisstraf – “een ferme reactie” aldus de rechtbank – gaat de rechter mee in de eis van het Openbaar Ministerie. De bijzonder hoge strafeis van het OM was mede ingegeven doordat het misdrijf werd opgevat als aanval op de rechtsstaat. De moordpoging in Gronau vond plaats niet lang na de moord op Derk Wiersum, de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. De fatale aanslag op Wiersum had een schokgolf teweeggebracht die in heel Nederland werd gevoeld.

Tekortschietende beveiliging

“Dit kan niet, dit mag niet”, aldus de rechtbank in haar vonnis: “De rechtsstaat in het algemeen en [Schol] in het bijzonder behoort niet omhangen te zijn met een loden jas.” Daarmee wordt verwezen naar de kogelwerende jas waarin Schol sinds de aanslag op zijn leven gehuld gaat. Voor Schol zelf is dit een gevoelig punt: de advocaat is zeer teleurgesteld over de aan hem aangeboden beveiliging. Van de politie kreeg hij niet meer dan een te klein kogelwerend vest, waardoor hij zich genoodzaakt zag zichzelf een lange jas aan te laten meten. Aan Tubantia laat hij weten zich “in de steek gelaten” te voelen door de Staat door deze gang van zaken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven