3 aspecten waar jouw website legaal aan moet voldoen

Je hebt eindelijk besloten een website op te richten en de meeste werkzaamheden zijn klaar. Je kan niet wachten om jouw website te lanceren en straks zoveel mogelijk bezoekers binnen te halen. Maar er is 1 angst die je tegenhoudt: voldoe ik aan alle wetten met mijn website?

Delen:

Er zijn namelijk verschillende regels waar elke website zich volgens de Nederlandse en de Europese wet aan moet houden. En dit kan erg verwarrend zijn voor velen. Daarom leggen we in dit artikel uit welke aspecten van jouw website in orde moeten worden gemaakt, zodat je aan alle wetgeving voldoet.

Zorg voor de juiste privacy

Europa is een van de strengste continenten op het vlak van online privacywetgeving. Hoewel dit vele voordelen biedt voor consumenten, is het als bedrijf of stichting weleens een doorn in het oog. Met deze wetgeving is het zodanig geregeld dat een bezoeker aan de website altijd zijn of haar toestemming moet geven voor het verwerken van online gegevens.

Zorg er daarom voor dat je een “cookie” knop instelt die toestemming vraagt voordat de privacy gegevens verwerkt worden. Bij sommige webhosting sites is deze optie automatisch inbegrepen, maar je kan het zelf ook instellen bij een template van jouw website.

Kopieer en plak niet

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen: nieuwsberichten waaruit blijkt dat een politicus plagiaat pleegde voor zijn scriptie of afstudeeropdracht. Het plegen van plagiaat kan ernstige juridische gevolgen hebben, en dit geldt ook online. Zorg er daarom voor dat al jouw content aan de plagiaat regels voldoet.

Dit doe je door eigen (originele) content te schrijven. En indien je informatie toch besluit te kopiëren en plakken, is het vereist dat je de bron netjes vermeldt. Zo vermijd je juridische problemen in de toekomst.

Wees helder met de disclaimer

Op een website kan allerlei soorten content worden geplaatst, en elk persoon vat de inhoud op een andere manier op. Af en toe kan dit op de verkeerde manier zijn. Daar wil de website niet aansprakelijk gesteld worden. Daarom is het belangrijk om een disclaimer op de website te plaatsen over alle uitspraken.

Bijvoorbeeld dat de schrijver geen officiële instantie of expert is betreffend een specifiek onderwerp. Maar in een disclaimer kan je ook benadrukken dat alle content en foto’s van jou zijn.

Zo leg je duidelijk uit dat er een auteursrecht geldt voor jouw website, en vermijd je dat anderen plagiaat plegen.

Dit waren de 3 aspecten die jij wettelijk goed geregeld wil hebben voor jouw website. Zorg ervoor dat je aan de privacy voldoet, geen plagiaat pleegt en een disclaimer waar nodig gebruikt. Wij wensen je veel succes met jouw website.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven