3 voorbeelden van schade waarvoor een ondernemer verantwoordelijk is

Delen:

Een ondernemer loopt altijd een bepaald risico bij het uitvoeren van werkzaamheden. Of bij werkzaamheden die door een werknemer worden uitgevoerd. Er zijn wat dat betreft allerlei situaties die zich kunnen voordoen, waarbij er schade ontstaat. Het kan dan gaan om schade aan goederen van een ander net als om letselschade, maar ook om vermogensschade door bijvoorbeeld het maken van een beroepsfout. Bekijk hier meer informatie over het afdekken van het risico van beroepsfouten. Om wat meer concreet inzicht te bieden in de risico’s volgen hier drie voorbeelden van schade waarvoor een ondernemer aansprakelijk te stellen is.

Fout advies geven

Een ondernemer die werkzaam is in de administratieve of juridische branche en adviezen geeft, loopt het risico een foutief advies te geven. Indien er daardoor vermogensschade ontstaat bij een klant die het advies heeft opgevolgd, ben je daar als ondernemer verantwoordelijk voor. In het verlengde van foutieve adviezen die in dat geval als een beroepsfout zijn aan te merken, geldt dat ook voor vele andere situaties. Denk daar maar aan het maken van verkeerde berekeningen bij een ontwerp, waardoor er vermogensschade ontstaat. Of aan het missen van een plicht om een vergunning aan te vragen voor bepaalde werkzaamheden. Dit zijn beroepsfouten, waarvoor bedrijven aansprakelijk zijn te stellen en daar is dekking voor te vinden met het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Schade aan spullen van een ander toebrengen

Een ondernemer die veel op pad en klanten bezoekt of die op locatie bij een ander werkzaamheden uitvoert, loopt het risico om per abuis schade toe te brengen aan spullen van een derde. Een simpel voorbeeld is het bezoeken van een klant, waarbij je bij binnenkomst struikelt en tegen een duur object aanvalt dat vervolgens kapot gaat. Als jij de ondernemer bent die dat overkomt of een van je werknemers dan ben jij daarvoor verantwoordelijk. De andere partij heeft dan de mogelijkheid om jou als ondernemer aansprakelijk te stellen voor de geleden financiële schade. Ook de gevolgen van materiële schade zijn wat dat betreft af te dekken en meer concreet door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Diefstal op de bouwplaats/schade door verkeerd werken

Een aannemer die spullen achterlaat op de bouwplaats, zoals materialen, gereedschappen en machines doet dat uiteraard in goed vertrouwen. De bouwplaats is doorgaans afgesloten en onbevoegd voor derden, maar niet iedereen houdt zich daaraan. Het komt dan ook voor dat er op bouwplaatsen diefstal plaatsvindt. In dat geval ben je als aannemer zelf verantwoordelijk voor de schade als je daarvoor geen verzekering hebt afgesloten. Dat is eveneens het geval als er materieel door storm kapot gaat of als brand alle spullen op de bouwplaats verwoest. In een dergelijke situatie kan er sprake zijn van een financiële strop. Daarom is het belangrijk dergelijke risico’s waar je anders zelf voor de schade moet opdraaien, te verzekeren. Bij brand of diefstal krijg je bijvoorbeeld een vergoeding voor het aankopen van nieuwe materialen. Er is wat dat betreft een speciale Car-verzekering van Nationale Nederlanden beschikbaar die bovendien ook schade door verkeerd werken dekt.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven