5 tips voor startende rechtenstudenten

Delen:

Het nieuwe studiejaar is weer begonnen, en er is weer een grote groep rechtenstudenten gestart. Als eerstejaars staat er een heel nieuw avontuur op je te wachten, en tegelijk zal er een hoop op je afkomen. Begin jij nu net aan je eerste jaar van de rechtenopleiding en heb je nog geen idee wat je moet verwachten? Lees dan snel onderstaande tips om een goede start te maken!

  1. Stap gelijk uit je comfortzone en probeer je medestudenten te leren kennen. Dit kan je op heel veel manieren doen, je kan bij studieverenigingen of een commissie aansluiten. Zo zul je al gauw veel sociale vaardigheden opdoen. Focus je niet alleen op de studie, maar probeer ook je netwerk uit te breiden. Je studietijd is ook de tijd dat je de mooiste vriendschappen zult sluiten!
  2. Maak gebruik van alle mogelijkheden die jouw universiteit je biedt.Zo heeft elke universiteit wel een Career Service waar jij al je vragen kan stellen over de voortgang van jouw studie en advies kan krijgen over jouw loopbaankeuze. Veel universiteiten bieden ook een cv en sollicitatiebrief-check!
  3. Markers en wettenbundeltabjes zijn je beste vrienden! Al gauw zul je merken dat dit bij de dagelijkse uitrusting van een rechtenstudent hoort. Sommige vakken kunnen zoveel stof bevatten, dat het moeilijk is te zien wat het belangrijkst is. Train jezelf daarom gelijk van het begin af aan het kaf van het koren te scheiden, en gelijk de belangrijke punten te herkennen.
  4. Begin al vroeg in de studie met het lezen van juridische vakbladen. Voor rechtenstudenten is een goed gevoel voor taal hartstikke belangrijk, probeer dus gauw je taalvaardigheid te vergroten. Het lezen van juridische bladen, zoals Ars Aequi, kan hier goed bij helpen. En zo weet je ook altijd wat er allemaal speelt in de rechtenwereld!
  5. Zoek verbinding met de praktijk! Goede cijfers halen is natuurlijk heel mooi, maar zo vroeg mogelijk beginnen met praktijkervaring is vooral goed voor je ontwikkeling! Oriënteer je daarom tijdens het eerste jaar al op wat jij leuk vindt, welke rechtsgebieden spreken je aan en waar zou je een carrière in willen?Schrijf je in voor kantoorbezoeken en ga naar zittingen bij de rechtbank, zo ontdek je al snel waar jouw interesse ligt!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven