Aan de slag als freelance advocaat – hoe en waarom?

Door de pandemie werden veel mensen met verlof gestuurd, verloren zij hun baan, of kregen ze te maken met verminderde uren. Veel advocaten kozen ervoor om te gaan freelancen. Een groot deel van de advocaten die graag flexibiliteit en onafhankelijkheid willen, neemt de stap naar freelance werk voor inhoudelijk juridisch werk. Voor veel advocaten is het op dit moment zinvol om verder te kijken dan het traditionele advocatenkantoor model. Dit leidt tot een nieuwe toename van het aantal freelance advocaten.

Delen:

Door aan de slag te gaan met freelance opdrachten, kun je je ervaring en je rechtendiploma in je voordeel laten werken. Werken als freelance advocaat – als aanvulling op je inkomen of voltijds als een manier om moeilijke economische omstandigheden te doorstaan – biedt flexibele uren, mogelijkheden op afstand, en controle over je werklast.

Freelance advocaat worden is een uitstekende manier om een inkomen te verdienen

Behalve de voordelen van een beter evenwicht tussen werk en privéleven, zullen freelance advocaten ook profiteren van een grotere verscheidenheid aan banen en een breder scala aan cliënten, omdat je zelf kunt bepalen welk werk je aanneemt en met wie.

Het eerste wat je zult moeten doen, is bepalen welke juridische diensten je aanbiedt aan je cliënten. Medewerkers van een advocatenkantoor kiezen over het algemeen al vroeg een bepaald gebied waar zij de rest van hun carrière op focussen. Voor een zelfstandige advocaat is er iets meer veelzijdigheid.

Als je een idee hebt van wat je wilt gaan doen, is de volgende stap het starten van de wettelijke registratie van je dienstverlening. Word je een eenmanszaak? Een firma met beperkte aansprakelijkheid? Overweeg de verschillen tussen de rechtsvormen en kies de rechtsvorm die bij jou past. Voor je het weet, kun je interim opdrachten aannemen onder de naam van je eigen firma.

Een goed netwerk helpt bij het vinden van freelance opdrachten

Als je de basis gelegd hebt voor je freelance juridische diensten, kun je je diensten met je netwerk delen. Een uitgebreide lijst van contacten is de beste plek om te beginnen.

Nadat je een interim klus hebt gevonden, kun je ervaring opdoen die je helpt je voor te bereiden op het werken als freelance advocaat. Overweeg na een paar jaar als advocaat je specialisme te ontwikkelen. Dit kan je helpen je expertise aan te scherpen om op de markt te brengen bij potentiële cliënten.

Maak een freelance profiel aan

Maak een online profiel gericht op je ervaring als advocaat om jezelf bij potentiële cliënten te promoten. Het is belangrijk dat je profiel beknopt en persoonlijk is. Benadruk waarom cliënten voor jou zouden moeten kiezen.

De voordelen van freelance opdrachten

Aan de slag als freelance advocaat kan voor velen een droom zijn die uitkomt. Flexibele tijden, een beter evenwicht tussen werk en privé, en meer autonomie zijn een aantal redenen om als freelancer te beginnen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven