Aan welke verplichtingen moet je voldoen als je een auto op naam hebt staan?

Delen:

Al je een auto op naam hebt staan, moet je aan een aantal verplichtingen voldoen, namelijk:

  •  Vanaf het moment dat het je het voertuig op naam hebt staan moet deze ook minimaal  WA verzekerd zijn. Een aanhanger is automatisch verzekerd achter een voertuig.
  •   Het voertuig moet APK gekeurd zijn. Vanaf de datum dat het kenteken op jouw naam staat ben je hiervoor verantwoordelijk en kun je een boete krijgen als dat niet zo is.
  •    Er moet voor het voertuig motorrijtuigenbelasting worden betaald. Wanneer het kenteken op naam wordt gezet doe je gelijk aangifte voor motorrijtuigenbelasting. De aanslag krijg je automatisch thuis.

De RDW kan via het verzekeringsregister en het keuringsregister direct zien of een voertuig is verzekerd of APK is goedgekeurd. Is dat niet het geval dan krijg je via CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) een boete die voor het ontbreken van bijvoorbeeld een verzekering kan oplopen tot wel € 400,-

Autoverzekeringen met elkaar vergelijken

Als je een auto wit verzekeren, doe je er goed aan om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dat zorgt ervoor dat je, voor jouw auto, de beste verzekering kunt afsluiten tegen de voordeligste prijs. Je kunt je autoverzekeringen vergelijken op premie, op voorwaarden en ook op reviews van mensen die zo’n verzekering hebben afgesloten. Het vergelijken van autoverzekeringen loont wel degelijk. Ook al koop je géén nieuwe auto je kunt ook autoverzekeringen vergelijken als je al heel lang klant bent bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij. Voor bestaande klanten zal een maatschappij géén extra moeite doen om je als klant te behouden. In de meeste gevallen doen ze wel moeite om nieuwe klanten binnen te halen. Je kunt verschillende maatschappijen makkelijk met elkaar vergelijken.

Wat heb je nodig voor het vergelijken van autoverzekeringen

Voor het vergelijken van autoverzekeringen moet je een paar zaken bij de hand hebben zoals:

  •         Het kenteken
  •         Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd
  •         Het aantal kilometers dat je denkt te gaan rijden
  •         Je geboortedatum, adres en postcode

Je kunt kiezen uit 3 soorten verzekeringen; de (verplichte) WA verzekering, de WA+ (beperkt casco) verzekering of de Allrisk verzekering. Hoe jij je auto wilt verzekeren bepaal je natuurlijk helemaal zelf, maar de auto moet dus minimaal WA verzekerd zijn. Dat betekent dat schade die je veroorzaakt met je auto aan anderen is gedekt. Wil je dat meer schade is gedekt kies dan voor een WA+ of een Allrisk verzekering. Hoe meer schade wordt gedekt, hoe hoger de premie zal zijn.

Ben jij op zoek naar de beste of de goedkoopste autoverzekering van Nederland?

De goedkoopste autoverzekering hoeft niet altijd de beste autoverzekering te zijn. Soms kun je met een goedkope autoverzekering toch duurder uit zijn dan met een wat duurdere verzekering. Daarom is het verstandig om autoverzekeringen te vergelijken. En niet alleen de premie die wordt getoond, maar ook de kleine lettertjes. Let hierbij vooral op het eigen risico dat wordt aangegeven. Hoe meer eigen risico hoe lager de premie. Hoe gaat de verzekeringsmaatschappij om met het claimen van schade. Hoe worden schadevrije jaren berekend. Ook fijn om te weten is of, als schade aan je auto moet worden gerepareerd, je vervangend vervoer krijgt.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven