‘Aansprakelijkheid ook bij buitenlandconstructies’

Delen:

Camiel Hanegraaf. Foto Banning

Door de buitenlandse rechtspersoon-bestuurders te verplichten een vaste vertegenwoordiger in Nederland aan te stellen, blijven die bestuurders niet langer buiten schot bij aansprakelijkheidskwesties. Die oplossing geeft advocaat Camiel Hanegraaf (Banning, ’s-Hertogenbosch) in zijn proefschrift waarop hij dinsdag 27 juni promoveerde.

De mensen achter een buitenlandse rechtspersoon die optreedt als bestuurder van een Nederlandse rechtspersoon lopen nu veel minder het risico om aansprakelijk te worden gehouden dan de mensen achter een Nederlandse rechtspersoon-bestuurder.

Roel Pieper

Voormalig vicepresident van Philips, Roel Pieper, wist handig de dans te ontspringen. Hij was de man achter MyGuide Zwitserland, een rechtspersoon die zelf bestuurder van MyGuide Nederland was. Die laatste ging failliet en MyGuide Zwitserland werd aansprakelijk gesteld. Was MyGuide Zwitserland een Nederlandse rechtspersoon geweest, dan was de man daarachter – Pieper – ook nat gegaan. Dat bepaalt de doorgeefluikregeling van artikel 2:11 van het Burgerlijk Wetboek. Maar omdat Pieper achter een buitenlandse rechtspersoon-bestuurder zat, bleef hij buiten schot. Hij pleegde faillissementsfraude maar kon desondanks niet aansprakelijk worden gesteld.

Doorgeefluik

Artikel 2:11 is in het leven geroepen om misbruik van dergelijke constructies in het leven te roepen, maar werkt dus niet bij buitenlandse rechtspersoon-bestuurders, zegt advocaat ondernemingsrecht  Camiel Hanegraaf (1973). Op 27 juni promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Art. 2:11 BW, doorgeefluik van bestuurdersaansprakelijkheid. Hoe diep kan een bestuurder vallen?

Als de buitenlandse rechtspersoon-bestuurder wordt verplicht een vaste vertegenwoordiger in Nederland te hebben, kan deze in aansprakelijkheidskwesties altijd kan worden aangesproken, zegt Hanegraaf. Dat idee is ook al geopperd in de Tweede Kamer, maar de minister van Veiligheid en Justitie zag er toen niks in. Hanegraaf: “Nederland is op dat punt een uitzondering. Bijna nergens in de wereld kan een rechtspersoon een bestuurder van een andere rechtspersoon zijn zonder dat een vaste vertegenwoordiger wordt benoemd. Invoering in Nederland van de vaste vertegenwoordiger zou volgens de minister een onaantrekkelijk vestigingsklimaat creëren. Daarom wilde hij dit niet aanpakken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven