Acht gouden sollicitatietips die altijd van pas komen

Delen:

Na heel wat jaren in de studiebanken is het dan zover. Het einde van de studietijd is inzicht en het is tijd om te solliciteren. Met de volgende acht sollicitatietips in de arm uit de praktijk ga jij zo voorbereid mogelijk de sollicitatieprocedure in voor welke functie dan ook.

Of je nou solliciteert voor een student-stage of voor een baan als advocaat-stagiair of een functie bij een ministerie of een rechtbank, het is overal even spannend en je hebt waarschijnlijk het gevoel dat er veel concurrentie is. Om de sollicitatieprocedure waar je voor komt te staan iets te vergemakkelijken vind je hieronder een opstapje voor het begin van de procedure. Veel studenten lopen namelijk aan tegen de harde werkelijkheid van het solliciteren. Ook met een mooi cv en uitstekende cijfers kan het natuurlijk nog lastig zijn. Sta jij op het punt ergens voor te gaan solliciteren of ben je van plan dat op een korte termijn te gaan doen? Lees dan gauw verder!

Het solliciteren begint altijd met een aantal stukken die je op moet sturen. De belangrijkste zijn uiteraard je motivatiebrief en cv die je zelf in elkaar zet, of eigenlijk wel het gouden trio: je motivatiebrief, cv en LinkedIn-profiel. Hoe zorg je ervoor dat deze helemaal perfect zijn en zo relevant mogelijk?

Tip 1. Zet wat je nu doet bovenaan

Bij het opstellen van je cv is het belangrijk dat je erop let dat datgene wat je nu doet bovenaan staat, zo kan het bedrijf gelijk zien wat je meest recentelijk gedaan hebt. Stel je cv dus anti-chronologisch op. En zet het adres van je LinkedIn-profiel op een opvallende plaats in je cv. Bijvoorbeeld onder je personalia. Hiermee koppel je je profiel en je cv aan elkaar!

Tip 2. Houd het simpel

Op je cv moet je zoveel mogelijk proberen afkortingen en vaktaal te vermijden, bestuursfuncties zoals Ab-actis en Praeses zijn begrippen die niet iedereen kent. Hou het daarom simpel en begrijpelijk voor iedereen!

Tip 3. Leg de connectie tussen jezelf en het bedrijf

In je motivatiebrief is het belangrijk een connectie te leggen tussen jezelf en het bedrijf. Laat zien dat jij goed bij het bedrijf past. Houd bijvoorbeeld tijdens het schrijven van je motivatiebrief het AIDA-model in het achterhoofd: Attention, Interest, Desire and Action. Met deze vier pijlers behandel je in een duidelijke structuur jouw motivatie. Als je dit model niet fijn vindt om mee te werken, kijk eens online naar voorbeelden van hoe anderen het aanpakken en hun brief indelen. Een kleine tip: je brief moet niet langer zijn dan één A-4tje.

Tip 4. Stuur pdf’s

En het allerbelangrijkste: stuur deze documenten niet in Word-documenten op, maar in pdf-format! Dit is iets wat bijna altijd vergeten wordt en onnodig lijkt. Maar met Word-documenten verspringen de alinea’s. Hierdoor lijkt het chaotisch en rommelig voor de recruiter die het leest terwijl jij er juist je best op had gedaan. Daarom is het veel professioneler en netter om het via een pdf-document op sturen.

Het gesprek

Het gesprek is waarschijnlijk het spannendste moment van de gehele procedure. Het is heel lastig je hier goed op voor te bereiden omdat het natuurlijk onvoorspelbaar is waar de andere kant zich tijdens het gesprek of focust. Er zullen dan ook zeker een paar moeilijke en onverwachte vragen gesteld worden waarbij je niet goed weet hoe je er antwoord op moet geven. De gedachte: “Wat willen ze van mij horen?” komt vast bij je op. Maar geen zorgen, bepaalde vragen zullen in elk gesprek zeker terugkomen. En deze kan je thuis makkelijk voorbereiden, zo heb je in ieder geval een goede basis!

Tip 5. Weet wat er in de meegestuurde stukken staat

Ter voorbereiding is het altijd goed om je ingestuurde stukken nog een keer goed door te lezen. Zo weet je altijd waar ze naar refereren als ze een vraag stellen naar aanleiding van die stukken. Bedenk welke vaardigheden je hebt opgedaan met de activiteiten op je cv en hoe die vaardigheden belangrijk kunnen zijn binnen het kantoor! Wees consistent; maar herhaal niet je motivatiebrief.

Tip 6. Bedenk voorbeelden van je sterke en zwakke punten

Bereid je voor op vragen over je zwakke en sterke punten en denk alvast na over voorbeelden die je daarbij kan geven. Hoe zou jij omgaan met bepaalde onverwachte situaties? Bepaalde vragen gerelateerd aan jouw zwakke en sterke punten zal je gegarandeerd krijgen. Bepaal daarom van tevoren zelf welke criteria van belang zijn voor de functie en ga bij je cv na welke voorbeeldsituaties je kunt gebruiken van dingen die je geleerd hebt van het werken in een team bijvoorbeeld. Of de dingen die je geleerd hebt van een bijbaan of een student-stage. Je cv is in ieder geval je uitgangspunt, laat zien wat je allemaal geleerd hebt van de dingen die je gedaan hebt.

Tip 7. Weet wie je voor je hebt

Van tevoren krijg je te horen met welke medewerkers van het bedrijf je het gesprek zal voeren. Zorg dat je weet wie je voor hebt. Lees je in over hun functie bij het bedrijf en stel daar eventueel vragen over. Dit laat zien dat je het gesprek serieus neemt en dat je geïnteresseerd bent in de mensen waarmee je komt te werken. Hierdoor zal je ook in positieve zin opvallen bij het bedrijf, er is natuurlijk veel concurrentie en je moet je altijd blijven onderscheiden.

Tip 8. Bedenk vooraf een aantal afsluitende vragen

Wanneer het gesprek tot een einde komt is het tijd voor het laatste woord. Aan de andere kant komt gegarandeerd de vraag: “Heb jij nog vragen voor ons?” Voor het achterlaten van een goede indruk is het belangrijk om deze te pakken. Je laat dan een actieve houding zien. Bedenk daarom van tevoren een aantal goede afsluitende vragen. Je hoeft ze niet allemaal te stellen, maar zo heb je nog een back up-vraag voor het geval eentje al tijdens het gesprek wordt beantwoord.

Last but not least: je motivatie is uiteraard het allerbelangrijkst!

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven