Adoptierecht in Nederland

Het is voor alle betrokkenen een heftige aangelegenheid. De familieband tussen de biologische ouders en het kind wordt verbroken en er wordt een nieuwe wettelijk geldende familieband vastgesteld tussen het kind en de adoptieouders.

Delen:

Adoptierecht in Nederland

Naast de emotionele aspecten die bij adoptie een nadrukkelijke rol spelen, gaat het gepaard met een juridische procedure. Welke typen adoptie kennen we in Nederland, wat komt er bij een adoptieprocedure kijken en wat zijn de belangrijkste juridische aandachtspunten?

Wat verstaan we onder adoptie?

Het woord adoptie vindt zijn oorsprong in het Latijns. Adopto betekent aannemen. Adoptie is dan ook het aannemen van een kind. Pas relatief recent is het adopteren van kinderen in Nederland ook wettelijk geregeld. In 1956 was de opvang van Joodse pleegkinderen, die na de Tweede Wereldoorlog als wees achterbleven, de directe aanleiding daarvoor.

Toch is het thema adoptie breder dan alleen de aanname van een kind. Ook een draagmoederschap, de adoptie van een volwassene en de herroeping van een adoptie door het volwassen geworden adoptiekind horen hierbij.

Nederlandse of interlandelijke adoptie

Het is van belang of het om een Nederlandse adoptie of een interlandelijke adoptie gaat. Interlandelijke adopties komen beduidend minder voor, waardoor het bij adoptieprocedures veel vaker om binnenlandse adoptie gaat.

Belangrijk bij een interlandelijke adoptie is of deze onder het Haags adoptieverdrag valt. In het Haags adoptieverdrag zijn de rechten van interlandelijk geadopteerde kinderen vastgelegd. Dit zijn voorwaarden die gevolgd moeten worden bij een dergelijke procedure. Er zijn echter uitzonderingen, zoals wanneer het kind al woont in het land van de adoptieouders, waarbij het dan toch een binnenlandse adoptie betreft.

Veel voorkomende typen adoptie in Nederland

Verschillende typen adoptie zijn in Nederland onderhevig aan het adoptierecht. De Nederlandse en interlandelijke adoptie van een kind, de adoptie van een pleegkind of stiefouderadoptie. Ook adoptie van volwassenen, wat onder bepaalde omstandigheden mogelijk is en adoptie van AMV’s (Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen) zijn veel voorkomende procedures in Nederland.

Adoptieprocedure met of zonder advocaat

Voor vrijwel alle adoptieprocedures is juridische bijstand aan te bevelen. Zo is een draagmoederschap procedure niet juridisch geformaliseerd, maar is er wel grondige kennis van het personen- en familierecht noodzakelijk. In veel gevallen is juridische bijstand van een advocaat simpelweg voorwaardelijk. Bijvoorbeeld bij de erkenning van adoptie van een kind in het buitenland of bij stiefouderadoptie, waarbij een stiefouder ook juridisch ouder wilt worden.

Tot slot geldt altijd dat er veel voorwaarden, uitzonderingen en complexiteiten komen kijken bij elke vorm van adoptie. Dit ter bescherming van de betrokkenen. Een grondige kennis van- en ervaring met het betreffende adoptieproces is voor de juridisch specialist dan ook altijd noodzakelijk.

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Advocatenkantoor Appelman, advocaat Alkmaar, en specialist in adoptierecht. Appelman heeft reeds honderden (inter)landelijke adoptie zaken met succes weten af te ronden. Ook wordt er regelmatig geblogt over dit onderwerp op de website.

Contactgegevens

Adres: Nieuwlandersingel 53, 1814 CK Alkmaar

Telefoon: 072 512 3229

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven