De advocaat als ondernemer: er valt nog wel wat te leren

Delen:

Aan de voorbereiding op het ondernemerschap door advocaten die ofwel voor zichzelf willen beginnen, ofwel het partnerschap ambiëren, valt nog heel wat te verbeteren.

Een spannender conclusie dan deze viel eigenlijk niet te trekken na het bijwonen van de studiemiddag Advocaat en Ondernemerdag, inmiddels alweer voor de vierde keer georganiseerd door Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN).

Een kleine 100 jonge advocaten waren aanwezig op het hoofdkantoor van ABN AMRO om zich in een carrousel van plenaire en meer kleinschalige sessies te laten bijpraten. Logischerwijs was er meer belangstelling voor het zelfstandig ondernemerschap dan voor de optie van het partnerschap: een partnerschap doemt meestal pas op als het lidmaatschap van de Jonge Balie na zeven jaar werkervaring is afgelopen.

Zeer ondernemend

De samensteller van het programma was zonder twijfel een zeer ondernemende advocaat, want gekozen was voor de formule om de workshops uit te besteden aan vier partijen die elk met een commercieel belang naar dit onderwerp kijken. De keuze voor ABN AMRO was wel een heel een logische, want er moet wel iets tegenover goed gastheerschap staan, en verder was er een sessie verzorgd door Van Ooijen Belastingadviseurs (die berekende dat een beginnend advocaat toch wel 1100 declarabele uren á € 190 moet factureren om een beetje rond te komen), kwam Kim Richel, coach, trainer, mediator en consultant bij Dialogue gesponsored door Movir belangrijke dingen vertellen over work-life balance en tenslotte mocht automatiseerder Lexxyn een aantal tips geven over beveiliging van data.

Weinig nieuws

Veel nieuwe inzichten leverde het (de verslaggever althans) niet op. Dat in het curriculum van advocaten maar mondjesmaat aandacht wordt besteed aan het ondernemerschap lijkt genoegzaam bekend. En verder dan de tip eens goed te luisteren naar collega’s die al met hetzelfde bijltje hadden gehakt, kwamen we niet in de afsluitende discussie.

En wellicht ligt daar dan een mooie taak voor de Jonge Balie: een verzameling aanleggen van ‘best practices’, do’s en dont’s, tips en trucs voor jonge ondernemers. Op basis van de ervaringen van tallozen die wel de stap waagden naar het ondernemerschap als zelfstandige of partner. En wellicht is dat zinvoller dan het zoveelste vrij passieve en vrijblijvende seminar, grotendeels aangeboden door partijen die met name geïnteresseerd zijn in de advocaat als cliënt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven