Advocaat Bénédicte Ficq distantieert zich van Extinction Rebellion

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq heeft besloten zich te “ontkoppelen” van Extinction Rebellion. Aanleiding zijn de politieke uitingen over de oorlog tussen Israël en Hamas die afgelopen weekend tijdens de Klimaatmars in Amsterdam werden gedaan.

Delen:

Depositphotos_273529352_S-vlag Extinction Rebellion
foto: Depositphotos

Eind januari werd Bénédicte Ficq (Ficq & Partners Advocaten) nog opgepakt door de politie. Ze nam toen deel aan een demonstratie van Extinction Rebellion (XR), waarbij een deel van de A12 in Den Haag werd geblokkeerd om aandacht te vragen voor het klimaat. Ze was een van de ruim 700 demonstranten die werden gearresteerd. Enkele uren later werd iedereen weer vrijgelaten.

Grimmig

Nu neemt Ficq afstand van Extinction Rebellion. Dit naar aanleiding van het feit dat tijdens de Klimaatmars een Palestijnse activiste een speech hield over de oorlog tussen Israël en Hamas. “Het onderwerp ‘klimaat’ werd gisteren op het podium op het Museumplein vol aangegrepen om op een wat mij betreft polariserende en grimmige wijze politieke standpunten te verwoorden over de Palestijnse kwestie in Gaza”, schrijft Ficq in een bericht op LinkedIn. “De keuze om klimaat te koppelen aan standpunten over dergelijke extreem ingewikkelde politieke onderwerpen voelt bij mij niet goed.”

Eigen standpunten

XR vindt dat wel beide onderwerpen aan elkaar gekoppeld kunnen worden; Ficq is niet gediend van de polarisatie die dat oplevert. “Mijn standpunt over het klimaat en de urgentie om te acteren op dit onderwerp is juist dat het gedepolitiseerd zou moeten worden.”
Ze schrijft vervolgens dat ze vrij wil zijn om haar eigen standpunten te hebben en die te kunnen ventileren op een wijze die bij haar past. En omdat ze zich niet wil schikken “aan buiten mij om ingenomen standpunten” heeft Ficq besloten zich te “ontkoppelen” van XR.

Groen hartje

Dat betekent overigens niet dat Ficq zich distantieert van de klimaatdoelstellingen van XR. “Integendeel. De strijd gaat door: klimaatbeweging moet massabeweging worden.” Waarna ze het bericht eindigt met een groen hartje.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven