Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq gearresteerd bij A12-demonstratie

Tijdens de demonstratie van Extinction Rebellion op zaterdag 28 januari, waarbij een deel van de A12 nabij Den Haag werd geblokkeerd om aandacht te genereren voor het klimaat, is de bekende strafpleiter Bénédicte Ficq (Ficq & Partners Advocaten) opgepakt door de politie.

Delen:

Ficq politie
Ficq in de gymzaal van de politie. Foto: Hannah Prins (rechtenstudent en klimaatactivist) op Twitter.

De maatschappelijk bewogen strafpleiter verwierf nationale bekendheid, onder meer door te ageren tegen de tabaksindustrie – welke zij destijds tegenover Mr. “een macabere industrie” noemde. Haar aangifte leidde niet tot vervolging, net zomin als de artikel 12-procedure, maar was door de vele publiciteit niettemin een succes te noemen.

Ontgroening

Ook klimaat is een thema waarbij Ficq zich betrokken voelt, maar aan een protestactie nam zij niet eerder deel. De ontgroening zal haar ongetwijfeld lang bijblijven, want die leidde tot een verblijf van enkele uren op het politiebureau.

Meer dan zevenhonderd aanwezigen werden opgepakt tijdens de demonstratie. De preventieve arrestatie van zes klimaatactivisten enkele dagen voorafgaand aan de A12-blokkade, had voor brede verontwaardiging in het land gezorgd. Volgens het Openbaar Ministerie zouden zij zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing door mensen aan te sporen zich aan te sluiten bij de actie.

Voor de deken niet bang

Ficq was zich bewust van de mogelijkheid in een politiebusje te kunnen worden weggevoerd. Erg onder de indruk hiervan was zij echter niet, kreeg een verslaggever van het BNNVARA-radioprogramma Vroege Vogels desgevraagd te horen.

“Dat zou best kunnen, dat de deken dit helemaal niet oké vindt.” Maar voor een dekenklacht is de advocaat niet bang. “Dat zou ik op zichzelf helemaal niet erg vinden, omdat ik vind dat het doel deze actie heiligt. In die zin zou ik het eigenlijk wel prima vinden.”

Spreek je uit

Door aanwezig te zijn bij de actie van Extinction Rebellion wil Ficq uitdragen dat advocaten iets méér zouden moeten doen dan alleen maar hun werk voor de individuele cliënt. “Dat je je ook moet uitspreken.” Na enkele uren werden de demonstranten weer vrijgelaten.

Aan Mr. zegt de Amsterdamse deken Jacqueline Schaap over het voorval desgevraagd “dat ook advocaten het recht hebben om te demonstreren”, en dat zij voor het overige geen uitspraken kan doen over individuele gevallen vanwege de geheimhoudingsplicht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven