Advocaat geschrapt wegens betalen provisie

Delen:

Foto Geert Snoeijer

De Raad van Discipline Amsterdam heeft een advocaat van het tableau geschrapt wegens het herhaaldelijk overtreden van het provisieverbod. In opdracht van een juridisch adviesbureau stuurde hij stukken ongelezen door naar de rechtbank. Daar zat onder meer een verzoekschrift tot echtscheiding bij.

Adviesbureau

Van de toevoegingsvergoeding betaalde hij 30 procent aan het juridisch adviesbureau ABFIAD. Bij betalende cliënten ging 40 procent naar ABFIAD. Later werkte de advocaat samen met een boekhouder aan wie hij 50 procent provisie afdroeg voor het doorspelen van zaken.

Beloning

Een advocaat mag geen beloning of provisie betalen voor het aanbrengen van opdrachten. De advocaat moet voorkomen dat zijn vrijheid en onafhankelijkheid in gevaar komen. De advocaat moet volgens de Raad van Discipline alleen het belang van zijn cliënt dienen. Hij mag geen persoonlijk belang bij een zaak hebben. De Raad zegt dat de advocaat systematisch in strijd met het provisieverbod heeft gehandeld.

Verzoekschrift

De zaak kwam in oktober 2014 bij de deken van de orde van Advocaten in Amsterdam terecht na een signaal door de rechtbank.  De advocaat had bij de rechtbank een verzoekschrift had ingediend dat niet door hem was opgesteld en ondertekend. Nadat de rechtbank het verzoekschrift aan de advocaat had teruggestuurd met het verzoek dit alsnog te ondertekenen, werd het opnieuw ingediend, nu door iemand die geen advocaat is. Daarom werd de verzoeker niet-ontvankelijk heeft verklaard.

Echtscheiding

Eerder ging de advocaat in de fout door een verzoekschrift tot echtscheiding ongelezen te ondertekenen en in te dienen. Later bleek dat vrouw van het echtpaar was gescheiden zonder dat ze er erg in had. Daarvoor werd de advocaat een maand geschorst door de Raad van Discipline .

Opmerkelijk

Advocaat Jan van der Burg van Nysingh Advocaten bracht de zaak onder de aandacht in een blog van 10 mei. Hij noemt het opmerkelijk dat er advocaten zijn die het provisieverbod niet kennen. “Of er meer advocaten zijn die zo werken als deze advocaat, weet ik niet,” zegt Van der Burg.  “Maar ik betwijfel dat deze meneer de enige is.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven