Advocaat jarenlang lastiggevallen door complotdenker, half jaar cel geëist

Het Openbaar Ministerie eist zes maanden tegen een man wegens stalking en smaad richting een advocaat in de zaak omtrent de moord op Marianne Vaatstra. De verdachte is al jarenlang geobsedeerd door de zaak en door andere complottheorieën. De Haagse rechtbank doet binnen twee weken uitspraak.

Delen:

Paleis van Justitie, Den Haag (foto: de Rechtspraak)

Dat berichten onder meer de regionale dagbladen Leidsch Dagblad  en de Stentor. De verdachte is Willem Dankbaar, die ervan overtuigd is dat de verkeerde persoon vastzit voor de moord op Marianne Vaatstra. Vaatstra werd in 1999 op zestienjarige leeftijd dood aangetroffen in het Friese dorpje Veenklooster. De lang onopgelost gebleven zaak kreeg veel media-aandacht, tot in 2012 een grootschalig DNA-onderzoek leidde tot de veroordeling van Jasper S.

Doofpot

Diens advocaat destijds, Jan Vlug (Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters te Deventer), zou al bijna twintig jaar lastiggevallen worden door Willem Dankbaar, coauteur van het boek Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra (de moeder van het slachtoffer). Deze benaderde Vlug via de mail en wijdde vele twitterberichten aan de zaak, waarin hij de raadsman neerzette als corrupte advocaat die zou hebben meegeholpen aan de onterechte veroordeling. Niet S., maar een asielzoeker zou Vaatstra hebben vermoord – in een caravan.

Volgens Vlug begonnen de aantijgingen al toen hij de klusjesman verdedigde in de eveneens langslepende en veelbesproken Deventer moordzaak. Toen hij betrokken raakte bij de Friese zaak, zag Dankbaar hem als onderdeel van het complot: “Ik wist meteen dat de zaak in de doofpot zou belanden toen Vlug de zaak zou gaan doen”, verklaarde hij in de rechtbank.

Moord op JFK

In 2020 moest Dankbaar al eens twee maanden de cel in wegens lichtvaardige beschuldigingen in de zaak. Ook daarvoor werd hem al eens een voorwaardelijke celstraf opgelegd, en daarbovenop heeft hij tonnen aan dwangsommen moeten betalen wegens zijn publicaties. Eerder hield hij zich bezig met de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963, waarover hij in 2005 een boek uitbracht om het vermeende complot hieromtrent bloot te leggen. In de rechtbank verklaarde hij zichzelf te zien als “autodidactische onderzoeksjournalist”.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven