De podcast wordt gemaakt door advocaat Nienke de Bruijn (bureau Brandeis) en campagnestrateeg Bart Bolhuis. Beiden zijn gefascineerd door politiek, en omdat ze niet uitgepraat raakten over de Amerikaanse campagne besloten ze er een podcast over te maken. In de eerste aflevering vertelt De Bruijn (die vorig jaar Mr. van de week was) dat ze al van kind af is geobsedeerd door Amerika; ze heeft er ook een jaar gestudeerd, geschiedenis en Amerikaanse politiek. Ze noemt de VS een “derdewereldland in glitterjas”, waar alles extremer is dan hier, en volgt de verkiezingen altijd op de voet.
Actualiteiten en achtergrond
Inmiddels zijn er veertien kortere en langere afleveringen van De Amerikaanse Aanpak te beluisteren. In de podcast bespreken De Bruijn en Bolhuis op aanstekelijke wijze actualiteiten rond de verkiezingen, zoals de debatten tussen Harris en Trump en tussen hun running mates Walz en Vance, de peilingen, de betrokkenheid van Elon Musk, het abortusstandpunt van Melania Trump, André Rieu die ongewild in een promotiefilmpje voor Trump opdook et cetera. Daarnaast geven ze achtergrondinformatie over zaken als het Amerikaanse kiessysteem, gerrymandering en de ‘slingerstaten’. Ze proberen deze onderwerpen vanuit hun eigen expertise te belichten.
Rechtszaken
In de aflevering van 31 oktober komen de rechtszaken rond de verkiezingen voorbij. De Republikeinen hebben verspreid over het hele land al zo’n 130 rechtszaken aangespannen, vertelt De Bruijn in de podcast. Die gaan over tal van onderwerpen, zoals stemmen per post, het opschonen van kieslijsten, de controle van de uitslagen en toezicht op stembureaumedewerkers. “De Republikeinen zijn alvast een ‘Stop the Steal’ aan het voorbereiden, voor als de uitslag in hun nadeel uitvalt. Het is eng dat er nu al in zoveel zaken wordt voorgesorteerd op eventuele fraude.” De Bruijn verwacht dat er ‘giga-rechtszaken’ komen als de Democraten winnen en dat het lang kan duren voor er een definitieve uitslag is.
Amerikadeskundigen
De landelijke media hebben het podcastduo inmiddels ook ontdekt als Amerikadeskundigen. De Bruijn en Bolhuis waren te gast in het radioprogramma Vroeg! van BNNVARA, waar ze bespraken wat de kandidaten doen om jongeren aan hun kant te krijgen. Deze week was De Bruijn te zien in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Voor de dag na de verkiezingen zijn ze met z’n tweeën bij dat programma uitgenodigd. Twee dagen na de verkiezingen organiseren ze zelf een live podcast event. Dan gaan ze de verkiezingen nabespreken, en kunnen de aanwezigen vragen stellen. De Bruijn: “Ongeacht de uitslag gaan we daar iets leuks van maken.”