Advocaten boos over parkeren bij rechtbank Breda

Delen:

13 januari Parkeren rb Breda
Beeld: Pixabay

Advocaten tonen zich op Twitter gepikeerd omdat de rechtbank Breda geen eigen parkeerplaatsen heeft. Het nieuwe gerechtsgebouw (2018) heeft twee invalideparkeerplaatsen en een kiss & ride-strook. Parkeren kan in een parkeergarage: duur en een eindje lopen.

Volgens de Bredase advocaat Rogier Hörcher, die de discussie op Twitter aanzwengelde, heeft de rechtbank in Breda nu al zo veel klachten gekregen “over het feit dat ze bij de nieuwbouw compleet vergeten zijn parkeerplaatsen te creëren voor bezoekers en advocaten, dat ze nu maar een waarschuwingssticker plakt op haar brieven”. Op die sticker staat: ‘Het gerechtsgebouw heeft geen parkeerplaatsen voor bezoekers. In de buurt van het gerechtsgebouw kunt u alleen betaald parkeren.’ Hörcher: “Dikke faal van de @Rechtspraak.”

“Ieder overheidsgebouw, maar toch zeker een rechtbank, zou voldoende gratis parkeerplekken moeten hebben”, reageert @JouwAdvocaat. “Er zullen hierdoor vast veel zittingen niet op tijd beginnen. Of erger: zonder advocaat of partij beginnen. Die is dan verderop in de straat een parkeerplek aan het zoeken.”

‘Blauw betalen’

“Rb. Almelo had ook een (gratis) advocatenparkeerplaats”, zegt strafrechtadvocaat Janbart Kalk op Twitter. “Nu betaal ik me blauw. Iedere dag weer. Kan lekker van die 9 cent per kilometer. Geen reistijdvergoeding want 59,4 km retour. #dikkeverliespost.”

Een Groningse ondernemer zegt op Twitter: “Begrijp ook niet waarom zelfs bij nieuwbouw vaak binnensteden worden gekozen ipv bedrijventerreinen buiten de steden. Rechtbanken hebben een regiofunctie, dus moeten ze eigenlijk naast de McDrive ipv in stadscentra.”

“Ik heb laatst [in Breda] een zitting gehad”, twittert een ‘rechtse’ burger. “De auto moet een paar kilometer verderop in een desolate parkeergarage worden geplaatst. Je moet dan met alle stukken naar een nog desolater kaal en smakeloos gerechtsgebouw lopen.”

Een ander vindt het maar gezeur: “Zes minuten lopen vanaf het station en de parkeergarage! Prima geregeld”, twittert hij.

Goed bereikbaar

Op de website van de rechtbank West-Brabant-Zeeland staat dat de rechtbank goed bereikbaar is met het openbaar vervoer (dichtbij het treinstation) en met de fiets. Daarbij wordt ook verwezen naar enkele parkeergarages in de buurt. De rechtbank heeft wel bij de hoofdingang twee invalideparkeerplaatsen en een ‘kiss & ridestrook’. Daar mag maximaal een kwartier worden geparkeerd, voor het brengen en halen van personen.

Voor de ongeveer 850 mensen die in het Bredase gerechtsgebouw werken is een garage gebouwd met zo’n 260 plaatsen – conform de parkeernorm. Daar zijn, na een strenge selectie, 260 pasjes voor uitgedeeld. Andere medewerkers moeten ook in de nabijgelegen parkeergarage hun auto stallen. Volgens een woordvoerder van de rechtbank Breda is het ‘landelijk beleid’ dat de parkeerruimte voor de medewerkers niet beschikbaar is voor bezoekers, zoals advocaten. ‘Dit in het kader van de veiligheid.’

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven