Advocatenkantoren nog bezig met uitvogelen AI, Deloitte al in de startblokken

Afgelopen week las ik een interessant artikel in het Financieel Dagblad. Het artikel ging over Deloitte. Deloitte wil dat haar accountants voor eind dit jaar weten hoe zij kunstmatige intelligentie (Headstart) moeten gebruiken voor het uitvoeren van wettelijke controles. Terwijl de advocatenkantoren op de Zuid-as nog bezig zijn met uitvogelen wat zij precies kunnen doen met AI, is het duidelijk dat de accountancy zich hier beter uit weet te redden.

Delen:

beeld: Depositphotos

Headstart, de naam van het generatieve AI-model, wordt momenteel slechts als hulpmiddel gebruikt. Het is een taalkundig model dat tekst vergelijkt met de wettelijke vereisten, in veel gevallen de Nederlandse boekhoud- en controlestandaarden. Het AI-model werkt veelal in prompts, vragen of vervolgvragen in AI-termen. Deloitte zegt verder dat zij waarborgen heeft ingebouwd voor wat het ‘verantwoord AI-gebruik’ noemt. “Daarbij zijn privacy, het juiste niveau van informatiebeveiliging en kwaliteit vooropgezet.” Andere accountancybedrijven zoals EY en KPMG gebruiken het ofwel helemaal niet, ofwel enkele keren.

PairD, een vergelijkbaar AI-programma wordt internationaal veel gebruikt door medewerkers van Deloitte. Volgens Deloitte zelf is de ontwikkeling van dit soort programma’s met kunstmatige intelligentie nodig door het tekort aan accountants. 

AI Act EU

Eind 2023 is er een akkoord bereikt over regels rond AI in Europa. Thierry Breton, verantwoordelijk eurocommissaris, zegt dat er een juiste balans is tussen het optimaal benutten van AI-potentieel om de wetshandhaving te ondersteunen en tegelijkertijd de fundamentele rechten van Europese burgers te beschermen.

De strengheid van regels hangt af van de grootte van het risico. Hoe hoger het risico, hoe strenger de regels rondom de AI-toepassing. Er is nog wel een discussiepunt of AI gebruikt mag worden bij gezichtsherkenning. Volgens de nieuwe wetgeving zal het live scannen van gezichten mogen, maar biometrische scanning die mensen kan categoriseren op basis van gevoelige kenmerken, zoals politieke of religieuze overtuigen mag niet.

Uitzondering Open AI-modellen

Volgens Persbureau Reuters komt er een uitzonderingspositie voor opensourcemodellen. Dit is onder andere software dat niet wordt afgeschermd met broncode om deze kennis te delen met de wereld. De gratis AI-modellen zoals TensorFlow, PyTorch and Apache MXNet zou volgens de nieuwe EU-wetgeving dus een uitzonderingspositie krijgen. Alleen modellen die zeer grote risico’s met zich meebrengen of gebruikt worden voor doeleinden die illegaal zijn, zouden onder de nieuwe wetgeving vallen. Ondanks dit spectaculaire nieuws is het wel zo dat als de AI Act er ook echt komt, dit pas in 2026 in werking zal treden. Voor nu blijft het allemaal speculeren.

Voor dit artikel gebruikte ik het artikel van fd.nl, en de artikelen van RTL Nieuws: Akkoord over regels rond kunstmatige intelligentie in Europa‘Open AI-modellen straks vrijgesteld van EU-wetgeving’ en EU werkt aan AI-wetgeving, maar Frankrijk en Duitsland liggen dwars. 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven