Advocatuur woedend op Teeven

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto Chantal Ariëns

De Nederlandse advocatuur is woedend over uitspraken van voormalig staatssecretaris Fred Teeven in De Groene Amsterdammer. In een interview met het tijdschrift zei Teeven dat hij niet op de advocatuur bezuinigde om geld te besparen, maar om de verdediging in strafzaken te belemmeren. “Ontluisterend,” vindt algemeen deken Bart van Tongeren van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Minimumstraffen

“Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, wordt het niet zo veel, die verdediging,” zei Teeven. Hij greep naar het bezuinigingsmiddel omdat het op een andere manier niet was gelukt om criminelen harder aan te pakken. Teeven wilde minimumstraffen invoeren, maar coalitiegenoot PvdA stak daar een stokje voor.

In het pak genaaid

De Nederlandse Vereniging van Strafadvocaten (NVSA) is furieus. “Wij voelen ons vierkant in het pak genaaid,” zegt secretaris Geertjan van Oosten (Van Oosten Advocaten) tegen de Volkskrant. We dachten serieus mee over bezuinigingen, maar nu blijkt dat het daar helemaal niet over ging. Het was de bedoeling advocaten het werk zo moeilijk mogelijk te maken.”

Afknijpen

Bart van Tongeren (NOvA) zegt: “Het afknijpen van de verdediging in strafzaken beperkt de toegang tot het recht en is een aantasting van de rechtstaat. De NOvA en de NVSA vinden dat de bezuinigingen moeten worden teruggedraaid en dat aangekondigde kortingen op de advocatuur van tafel moeten.

Henri Beunders

Teeven zelf ontkent de uitspraken zo te hebben gedaan. Maar de auteur van het stuk in de Groene Amsterdammer, Henri Beunders, houdt voet bij stuk. “Ik sta ervoor in dat hij dit zo heeft gezegd, en dat hij wist dat ik dit in De Groene ging publiceren,” zegt Beunders. “Ook is het artikel op meerdere manieren aan hem voorgelegd. Ik heb een bevestiging dat hij het heeft ontvangen, maar hij heeft er niet op gereageerd.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top