Partnerbijdrage van

AG vindt dat gerechtshof te streng oordeelt over kinderalimentatie

Het gerechtshof oordeelt te streng in een zaak waarin moet worden bepaald of de ouder waar het kind de hoofdverblijfplaats heeft, kinderalimentatie aan de andere ouder moet betalen. Dit heeft de AG in een conclusie aan de Hoge Raad geadviseerd.

Delen:

Volgens het gerechtshof kan in bijzondere omstandigheden kinderalimentatie voor het kind worden betaald aan de ouder waar het kind niet de hoofdverblijfplaats heeft. Die bijzondere omstandigheden zijn:

  • een ruimere omgangsregeling met de andere ouder;
  • een verzorgende ouder met een hoge draagkracht;
  • een niet-verzorgende ouder met een lage draagkracht; en
  • in hoeverre de ouders in de totale behoefte van de kinderen kunnen voorzien.

De ouder waar het kind niet het hoofdverblijf heeft, moet aannemelijk maken dat er sprake is van een bijzondere omstandigheid. Het gerechtshof vindt dat er in deze zaak geen bijzondere omstandigheid is. De AG vindt de toepassing door het gerechtshof te streng, omdat er een beperkt aantal bijzondere omstandigheden zijn geformuleerd die moeten leiden tot een uitzonderlijke situatie om kinderalimentatie vast te stellen. Ook vindt de AG het niet duidelijk waarom het gerechtshof vindt dat er geen bijzondere omstandigheid is.

Andere actualiteiten binnen het personen- en familierecht zijn:

Rookverbod voor ggz-patiënt mogelijk als roken zijn gezondheid ernstig bedreigt

Vormt iemand met een psychische stoornis een gevaar voor zichzelf, omdat hij veel rookt? En is dat gevaar zo groot dat hij mogelijk snel overlijdt? Dan kan de rechter met een zorgmachtiging bepalen dat deze patiënt niet meer mag roken. Dit heeft de rechtbank Rotterdam geoordeeld.

Verdrag van Istanbul geldt niet voor erkenning
Het Verdrag van Istanbul geldt bij verzoeken over gezag en omgang. Het geldt niet in een procedure tot vervangende toestemming tot erkenning. Dit heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld.

Ouder die niet betrokken is bij opvoeding kinderen is geen belanghebbende in procedure

Is een ouder niet betrokken bij de verzorging en opvoeding van de kinderen? Dan is deze geen belanghebbende in een procedure waarbij de kinderen uit huis worden geplaatst. De uithuisplaatsing van de kinderen vormt dan namelijk geen inmenging in zijn gezinsleven. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam geoordeeld.

Instemming verwekking voor vervangende toestemming erkenning vereist

Wil een vrouwelijke levensgezel vervangende toestemming voor erkenning van een minderjarig kind? Dan moet de vrouwelijke levensgezel hebben ingestemd met de daad die de verwekking van het kind tot gevolg kan hebben gehad. Dit blijkt uit de wet. Hiervoor is niet vereist dat de moeder instemt met het gezamenlijk ouderschap. Dit heeft de rechtbank Overijssel geoordeeld.

Gratis: 10 e-learnings incl. 10 PO-punten

Bovenstaande actualiteiten hebben we vertaald naar een e-learning waarmee jij een PO-punt kunt halen. De overheid heeft ons een subsidiebudget toegekend. Hierdoor kunnen wij je nu gratis 10 e-learnings (incl. 10 PO-punten) per rechtsgebied aanbieden.

Ga voor meer informatie naar onze website.

Delen:

Lindenhaeghe Legal maakt deel uit van de Lindenhaeghe Groep, een toonaangevende speler in de financiële opleidingssector. Als opleider van duizenden professionals per jaar beschikken…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven