Wat is ChatGPT en waarvoor kan je het gebruiken?
ChatGPT is een computerprogramma dat kan praten met mensen in natuurlijke taal. Het programma leert van verschillende bronnen, zoals websites, boeken en gesprekken met mensen. Maar het kopieert de teksten uit deze bronnen niet precies in de antwoorden. Het gebruikt de informatie uit de bronnen om te leren hoe goede antwoorden eruit horen te zien. Dat lukt ChatGPT niet altijd, want ook foute antwoorden op vragen behoren tot de trainingsdata van ChatGPT. Ook leert ChatGPT hoe patronen en structuren in de menselijke taal werken, zodat het lijkt alsof de antwoorden door een mens zijn geschreven.
Het kan dus zo zijn dat ChatGPT een antwoord geeft op basis van onjuiste informatie. Niet alle informatie op het internet is juist en betrouwbaar. Sommige onderwerpen en antwoorden zijn niet waar of worden verkeerd uitgelegd. Vraag je aan ChatGPT of de antwoorden van het computerprogramma betrouwbaar zijn, dan geeft het als antwoord: “Als je belangrijke beslissingen wilt nemen op basis van het antwoord van ChatGPT of als je twijfelt aan de juistheid van het antwoord, is het altijd verstandig om na te gaan of de informatie betrouwbaar is door andere bronnen te raadplegen.” ChatGPT geeft dus geen garantie dat de antwoorden juist zijn.
Toch kan ChatGPT wel nuttige en betrouwbare informatie geven. Vraag je naar alledaagse onderwerpen, zoals een recept voor tomatensoep, een trainingsschema voor een sixpack, weersvoorspellingen of verkeersinformatie? Dan is de kans groot dat je een betrouwbaar antwoord krijgt.
Mag ChatGPT zomaar alle bronnen gebruiken?
OpenAI moet zich houden aan de regels over het delen en gebruiken van tekst en data voordat ze het algoritme van ChatGPT kan trainen. OpenAI mag alleen bronnen gebruiken waartoe het rechtmatig toegang heeft en die niet verboden zijn. Als het goed is, houdt OpenAI hier rekening mee tijdens het verzamelen van haar trainingsbronnen. Het antwoord van ChatGPT:
“De gegevens die ChatGPT gebruikt zijn afkomstig uit verschillende openbaar beschikbare bronnen en zijn voorbewerkt door OpenAI. Hoewel de gegevens niet gepatenteerd zijn, worden ze beschermd door auteursrecht, handelsmerkrecht en andere wetten op intellectuele eigendom. OpenAI heeft een licentie om de gegevens te gebruiken voor het trainen en aanbieden van het ChatGPT-model als een dienst, maar deze licentie strekt zich niet uit tot ander gebruik van de gegevens zonder toestemming van de rechthebbenden.”
Er is geen inbreuk op het auteursrecht van de maker zolang ChatGPT de tekst uit de bron niet direct kopieert in het antwoord. Kopieert ChatGPT wel stukken tekst? Dan heeft OpenAI hiervoor mogelijk wel de toestemming van de maker nodig. De vraag die je stelt in ChatGPT kan hierbij een groot verschil maken. Vraag je om een samenvatting van een boek? Dan is niet snel sprake van inbreuk op het auteursrecht van de maker. Maar vraag je naar een hele bladzijde uit een boek? Dan ligt dit anders. Het hangt dus af van de situatie.
Maakt ChatGPT gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken zonder toestemming? Dan kan dit soms voor problemen zorgen bij zowel OpenAI als bij jou als de gebruiker.
Vind je dat OpenAI inbreuk maakt op jouw intellectuele eigendomsrechten? Dan staat in de voorwaarden van OpenAI: “Als je van mening bent dat je intellectuele eigendomsrechten zijn geschonden, stuur dan alstublieft een melding naar het onderstaande adres. Wij kunnen inhoud die inbreuk maakt op je intellectuele eigendomsrechten verwijderen of uitschakelen en de accounts van herhaalde overtreders beëindigen.”
Lees snel het volledige artikel waarin Anita van den Bosch-de Gier je meeneemt in het niveau van de juridische adviezen die ChatGPT geeft en of advocaten en juristen door ChatGPT écht overbodig worden.