Agressie bij gedetineerden komt niet door psychoses maar door verveling

Waarom zijn (sommige) gedetineerden agressief of gewelddadig? Vanwege psychotische aandoeningen, werd lange tijd gedacht. Klinisch psycholoog Janneke van Beek vond andere oorzaken.

Delen:

Agressie bij gedetineerden komt niet door psychoses maar door verveling - Mr. online
Beeld: Depositphotos

In penitentiaire inrichtingen is agressie door gedetineerden met een ernstige psychiatrische aandoening een groot probleem. Maar is die aandoening ook de directe oorzaak van het geweld? Dat onderzocht klinisch psycholoog Janneke van Beek in haar proefschrift From Inside to Insight. Hierop promoveert zij op 17 april aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij onderzocht de situatie in een aantal Europese penitentiaire inrichtingen om te achterhalen wat de redenen zijn voor agressief gedrag onder gedetineerden. Daarvoor interviewden zij gedetineerden en medewerkers.

Vijandigheid

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat geweld veel vaker voorkomt in een penitentiaire inrichting dan daarbuiten, en dat psychische stoornissen daarmee verband houden. In Van Beeks onderzoek wordt dat laatste genuanceerd. Gedetineerde patiënten scoren hoog op de domeinen psychose en vijandigheid (het tonen van woede en verbale en fysieke agressie), en lage scores op schuldgevoelens en depressie.

Verveling

Van Beek komt tot een ‘significant positief verband’ tussen de factoren vijandigheid, antisociale eigenschappen en agressieve incidenten. Ofwel: hogere scores op deze factoren hangen samen met een verhoogd risico op agressieve incidenten. Maar achter een factor als vijandigheid gaat nog wat schuil. Zo roepen de beperkingen en eisen van de inrichting antiautoritaire en wantrouwige gedachten bij de gedetineerde patiënten op. Ook werd verveling als een risicofactor gezien. Aan de andere kant: negatieve ervaringen, symptomen van trauma en disfunctionele persoonlijkheidsstijlen belemmerden juist de de-escalatie van conflicten. Vaak is er geen bevredigende oplossing voor deze conflicten, concludeert Van Beek, ook al kennen we de oorzaken ervan.

Frustraties

“Hoewel behandeling van symptomen belangrijk is, lost dat niet de oorzaak van het gedrag op”, aldus Van Beek. “Voor goede zorg en veiligheid is het belangrijk om ook waar mogelijk iets te doen aan de frustraties van de gedetineerden. Bijvoorbeeld door therapeutische interventies, maar ook door te zoeken naar aanpassingen in de beperkingen, de bejegening en de activiteiten.”

Lees hier het proefschrift.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven