Een specialisatieopleiding voor bedrijfsjuristen huurrecht, waarom was hieraan zo´n behoefte? Chris Postma, manager juridische zaken bij woningcorporatie Rochdale, vertelt.
“Overlast, onrechtmatige bewoning, gebreken, huurders die elkaar neerschieten … een greep uit de zaken die bij ons langskomen. Het juridische werk bij een woningcorporatie is heel divers. 80% van de zaken gaat over huurrecht. Daarnaast houden we ons bezig met vragen en strategieën rondom vastgoed, stadsvernieuwing en projectontwikkeling.”
Gebrek aan opleiding?
“Maar onze core business is huurrecht. Daarin zijn we echte specialisten. Huurrecht voor woningen, winkels of bedrijfsruimte, we zien álle zaken en trends voorbijkomen. En we kunnen bij vrijwel alle geschillen zelf naar de kantonrechter, wat het werk extra leuk maakt. We acteren als een advocatenkantoor, alleen bij hoger beroep moeten we de zaak uitbesteden.”
“Het is voor mij heel belangrijk om mijn huurrechtkennis op peil te houden en te verdiepen. En dat blijkt niet eenvoudig! Want er is eigenlijk geen gedegen opleiding huurrecht voor bedrijfsjuristen. Ja, voor beginners heb je prima introductiecursussen van één of twee dagen. Maar een echte opleiding voor gevorderden die is er niet. De vereniging voor huurrechtadvocaten biedt wel zo’n opleiding aan, maar die is niet toegankelijk voor bedrijfsjuristen.”
Een programma dat uitdaagt
“Ik wilde daar verandering in brengen, en ik bleek niet de enige te zijn. Toen ik rondvroeg wilden veel bedrijfsjuristen meedoen. Juristen van woningcorporaties maar ook van vastgoedbeleggers en andere bedrijven die te maken hebben met huurrecht. Ik zocht contact met OSR met de vraag: kunnen jullie een zwaarwichtig programma voor ervaren huurrechtjuristen ontwikkelen? Een programma dat je uitdaagt. Waarbij je met andere experts kunt sparren over zaken die nu spelen. Waarbij je, aangespoord door je docenten en medecursisten, echt goed voorbereid naar de lessen gaat. Geen vrijheid-blijheid cursus, maar een opleiding, vergelijkbaar met de opleiding van de vereniging voor huurrechtadvocaten. Met opdrachten, een examen en een diploma. OSR reageerde positief.”
“Vooral aan dat gezamenlijk overleggen over actuele vraagstukken is grote behoefte. Nu discussieer ik vanachter mijn bureau met collega’s over de dagelijkse praktijk. Dat blijft casuïstisch. Wat ik nodig heb is een breder platform, waarmee je uitgebreid kunt inzoomen op vragen waar je normaal gesproken niet aan toekomt. Met een docent die discussies op wetenschappelijk niveau kan leiden. Dan wordt het echt interessant!”
Sparren over actuele zaken
“Hoe ga je bijvoorbeeld om met het fenomeen Airbnb? Bij ons in Amsterdam speelt dat nu enorm. En is er nou echt niets te doen tegen scheefhuurders? Soms is het een lange weg. Als de huidige uitleg van de wet je niet verder helpt moet je proberen verandering te forceren. Door het starten van een proefprocedure bijvoorbeeld. Of door te lobbyen bij het ministerie, als we zien dat een bepaalde groep tussen wal en schip valt. Zoals werkende jongeren met psychiatrische klachten die nog geen woonduur hebben opgebouwd en/of geen aanspraak kunnen maken op huurtoeslag, waardoor ze op korte termijn niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Juist bij zulke zaken is het handig om samen te werken met specialisten die dezelfde vragen en belangen hebben.”
Aan de slag
“OSR start op 29 september met de 2e editie van de specialisatieopleiding huurrecht voor bedrijfsjuristen. Uiteraard ga ik hem volgen! Ik verwacht mijn kennis te verdiepen en mijn blik te verbreden. En vooral hoop ik met vakgenoten en autoriteiten op het gebied van huurrecht te kunnen sparren over dé belangrijke huurrechtvraagstukken van deze tijd.”