Amsterdam Law Trials 2020

Delen:

Vorig jaar deed Mr. Studenten al verslag van de Amsterdam Law Trials 2019. Een verslag van de Amsterdam Law Trials 2020 (hierna: ALT) kan daarom niet achterwege blijven. De ALT, als kers op de taart van het honourstraject, was dit keer anders dan andere keren. Wegens de coronamaatregelen moest het event noodgedwongen online plaatsvinden. Op 5 juni was het dan zo ver: de eerste online ALT!

Wat is ALT?

De ALT is een bijzondere jaarlijkse mootcourtcompetitie dat gehouden wordt tussen de laatstejaars honours-studenten van de UvA, de VU, PPLE (Politics, Psychology, Law and Economics), AUC (Amsterdam University College) en – sinds dit jaar – de Utrecht Law College.

In teams strijden de deelnemers, ofwel als advocaat, ofwel als rechter, om de winnende titel. Deze keuze wordt aan het begin van de ALT gemaakt. Na bekendmaking van een uitdagende casus met vele mogelijke invalshoeken, moeten de advocatenteams pleitnota’s opstellen voor zowel de kant van de eiser als de gedaagde. Eén dag voor de zitting wordt bekendgemaakt welke kant je als advocaat moet bepleiten. De rol van de rechters is om kritische vragen te stellen en een oordeel te vellen. In voorbereiding op deze geheel Engelstalige mootcourt, worden studenten gecoacht door topjuristen uit de praktijk.

De ALT 2020

In aanloop naar de eindzittingen werd op 2 juni een exclusieve webinar gehouden. In de webinar deelden advocaten Lisa-Marie Komp (Prakken d’Oliveira), Tim Vis (Vis & van Reydt), Jonathan Soeharno en Joaquim Roodheuvel (beiden: De Brauw Blackstone Westbroek) hun tips & tricks betreffende de ‘online zitting’. Ook werd aandacht besteed aan de vraag hoe de rechtspraktijk zich ontwikkelt ten tijde van de corona-pandemie.

Normaliter had op 5 juni de grootse finale in de Singelkerk plaatsgevonden: alle pleiters in toga, eerwaardig publiek en een felbegeerde prijs van 1500 euro voor het winnende advocatenteam en de winnende rechter. Helaas heeft de ALT op deze wijze geen doorgang kunnen vinden en moest de ALT-commissie op zoek naar alternatieve mogelijkheden.

Veilig mijn eigen woonkamer

Inspiratie puttend uit de rechtszittingen die nu online plaatsvinden, werd besloten om deze mootcourt ook naar het digitale domein te verplaatsen. Via Zoom zijn de studenten in hoedanigheid van advocaat of rechter met eventueel publiek samengekomen om de ALT tot een succesvol einde te brengen. Aanvankelijk was ik opgelucht door de gedachte dat ik thuis zou zitten en daardoor minder druk zou ervaren, maar niets bleek minder waar. Een paar minuten voor de zitting kickten de zenuwen best hard in – al zat ik in veilig mijn eigen woonkamer.

Na allemaal ingelogd te zijn in de juiste zoommeeting, vond de mootcourt onder begeleiding van de aangewezen rechters plaats. Het competitieve element werd dit jaar achterwege gelaten, omdat de retorische skills van deelnemers toch moeilijk via de webcam overgebracht konden worden. Desalniettemin was het behoorlijk spannend om te horen wat de rechter in het vonnis zou besluiten.

Alles bijeengenomen is het een bijzondere ervaring geweest. Wie weet worden dergelijke zittingen in de toekomst de normale gang van zaken?

Voor meer info en impressies van de ALT, zie http://amsterdamlawtrials.nl/.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven