Angst om op te vallen: het nieuwe thema is FOPO

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
191201_FOPO

Als je de komende week iemand ziet die uit de toon valt, oordeel dan een keertje niet te snel – misschien kan je er iets van leren.

Het zit diep in ons – FOPO: fear of other peoples’ opinions. Je bent bang dat de buitenwereld “iets van je vindt”. Iemand vertelde me over een kantoorgenoot die tijdens een hittegolf afweek van de norm: hij kwam op kantoor in pak, maar zijn lange broek had hij laten inkorten tot een korte broek. Sommigen vonden deze ‘gentleman in shorts’ een aandachttrekker, anderen vonden het juist weer grappig.

Bewondering of beschimping

Bij afwijkend gedrag volgt soms kritiek, maar ook bewondering. Artiesten die hun hart of intuïtie volgen, worden vaak aanbeden door het publiek (denk aan cabaretiers, zoals Hans Teeuwen). Kennelijk hebben we behoefte aan helden. Aan andersdenkenden. Maar durven we dat ook aan in de kantoren, op ons werk?

De gedachte dat het kwartje verkeerd valt werkt verlammend. Op de werkvloer, op school en in studentenverenigingen. De puber met het paarse haar riskeerde vroeger al klappen op het schoolplein.

We zijn dus voorzichtig en dat is niet raar. De mens is namelijk biologisch voorgeprogrammeerd om net datgene te doen waardoor je de stam, het dorp, de jagersgroep niet tegen je krijgt. De hete adem van de mannen en vrouwen bij het vuur heeft normerende werking. Een eenzame jager vangt geen grote dieren meer; heeft minder kans om te overleven.

Dat principe werkt goed om de groep bijeen te houden, maar zelden voor het leveren van mooie prestaties. Om te creëren, om het verschil te maken, moet je soms de groep negeren. Namelijk, als je steeds de meute volgt, zal wat er uit je handen komt eerder doorsnee zijn. Seth Godin zegt: op de grens van het oncomfortabele, daar gebeuren de mooie dingen.

Bijzondere prestaties

Als je terugkijkt op de momenten waar je bijzondere prestaties leverde – of ‘geluksmomenten’ had – is dat niet eerder wanneer je jezelf was? Je doet of deed dan iets waarin jij uniek bent, waar je moed voor nodig hebt. Wat talenten in advocatuur, sport, en televisie delen is het besef, dat het essentieel dat je tenminste één keer per dag of per week iets doet dat tegemoet aan wie je echt bent. Wat dat is, is voor iedereen anders:

  • Je schrijft over dingen die je belangrijk vindt.
  • Je treedt op in de kantoormusical.
  • Je speecht over een onderwerp dat je belangrijk vindt.
  • Je doet helemaal niets, terwijl je collega’s bootcampen en rennen.
  • Je eet vlees waar anderen vegan zijn.
  • Je wordt vegan tussen vleeseters.

Hoe pak je dat aan?

Hoe kan je in het dagelijkse leven oefenen met moediger worden en de stem van FOPO meer te negeren? Doe eens zelfonderzoek, gericht op de sterke punten in je leven. Wat deed je als kind graag? Waar kom je vandaan? Luister naar wat je beste vrienden zeggen over waar je goed in bent. Wanneer ervaar je flow? Vaak zijn dat de momenten dat je leeft volgens je eigen persoonlijke waarden; die noemen we kernwaarden. Als je je eigen kernwaarden kent, ben je krachtiger. Het helpt bij lastige vragen van leidinggevenden, twijfel door je buitenwereld, of geschampter door je vrienden of collega’s. Een diepe kracht helpt je de twijfel of de stemmen van de buitenwereld te overwinnen. Immers, het past bij je – je bent gewoon zo.

Het was 1 december 2019 tien jaar geleden dat Ramses Shaffy is overleden. Hij zong ‘Mens durf te leven’.

De mensen bepalen de kleur van je das,
De vorm van je boek,
En de snit van je jas.
En van je leven

Ze wijzen de paadjes, waarlangs je mag gaan
En roepen ‘o foei!’ als je even blijft staan
….
Mens, is dat leven?

Mens durf te leven.

Bronnen:

Harvard Business Review: how to stop what other people think about you (Michael Gervais, 2 mei 2019)

Seths Blog: Quieting the Lizard’s Brain (28 januari 2010).

Robert de Wilde (@meetdewilde) is coach van professionals & mediator en voormalig advocaat. Dit is het derde artikel (Fopo: Angst om op te vallen) in een serie van tien over Inspiratie en Prestatie.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top