Arbeidsovereenkomsten: welke soorten zijn er eigenlijk?

Delen:

De verschillende soorten arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten zijn er in verschillende soorten en maten. Met een arbeidsovereenkomst bedoelen we ook wel een arbeidscontract. Hierin staan de afspraken die tussen de werkgever en werknemer zijn vastgelegd. Je vindt er onder andere de voorwaarden van het dienstverband in, zoals bijvoorbeeld de werktijden, de hoeveelheid vakantiedagen, enzovoort. 1 maand na het beginnen met de baan moet de arbeidsovereenkomst opgesteld zijn. Je kunt hier eventueel een bestuursrecht advocaat naar laten kijken. In dit artikel vertellen wij je welke soorten arbeidsovereenkomsten er zoal zijn, zodat je hier een beter beeld van krijgt. Wil je alles weten over de verschillende soorten arbeidsovereenkomsten die er zijn? Lees dan snel verder voor meer informatie over de diverse soorten arbeidsovereenkomsten.

De diverse arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten beschikken over diverse kenmerken die kunnen verschillen. Zo is de lengte een van de belangrijkste kenmerken van het arbeidscontract. Er zijn namelijk arbeidscontracten voor onbepaalde tijd, waarbij een werknemer dan ook voor een onbepaalde tijd aangenomen wordt. Hierbij stopt de overeenkomst pas als het dienstverband door een van de partijen wordt opgezegd. Verder is er nog de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Hierbij stopt het arbeidscontract na een bepaalde periode die van tevoren is vastgesteld. Dit kan bijvoorbeeld een half jaar of een jaar zijn. Ook de arbeidsomvang is een van de belangrijke punten uit het arbeidscontract. Zo zijn er arbeidscontracten met vaste uren, zoals bijvoorbeeld 32 uur per week en het zogenaamde nul-uren-contract. Dit is ook wel een oproepovereenkomst. Bij laatstgenoemde heeft de werknemer geen vaste werktijden en werkt hij of zij alleen wanneer de werkgever dit vraagt. Hierdoor heeft de werknemer niet de zekerheid die hij of zij bij een contract voor 32 uur weer heeft.

Wat voor soort arbeidsovereenkomsten zijn er nog meer?

Naast bovengenoemde arbeidsovereenkomsten, zijn er ook nog een aantal andere arbeidscontracten. Zo zijn er ZZP’ers die op zelfstandige basis werk verrichten en hier een overeenkomst voor tekenen, maar ook uitzendovereenkomsten en stageovereenkomsten. Welk type overeenkomst het beste past bij een specifieke situatie is soms best lastig uit te vogelen. In dat geval zou een arbeidsrecht advocaat je eventueel verder kunnen helpen met het opstellen van de arbeidsovereenkomst. Het is altijd de moeite waard deze in te schakelen. Zo weet je zeker dat het op een goede wijze gebeurt en weet je ook wat jouw rechten en de rechten van je werknemers zijn.

Wist jij al dat deze verschillende soorten arbeidsovereenkomsten er zijn?

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven