Behoefte aan gesubsidieerde rechtsbijstand groeit

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Er is een lichte stijging van het gebruik van gesubsidieerde rechtsbijstand zichtbaar in 2016 ten opzichte zowel in de nulde-, eerste- en tweedelijn, en een lichte daling in het aanbod. Het bereik van het stelsel lag in 2016 op 39% van de Nederlandse bevolking. Dit is niet veranderd ten opzichte van 2015.

Het aantal toevoegingen in 2016 steeg licht naar 445.500; deze stijging kan voornamelijk worden toegeschreven aan het toegenomen aantal asieltoevoegingen. Ook het websitebezoek (2,5 miljoen bezoekers) en het aantal klantactiviteiten bij het Juridisch Loket (734.000) stegen in 2016 ten opzichte van een jaar eerder.

Minder aanbod

Het aanbod van advocaten is in 2016 licht afgenomen. Het aantal mediators nam wel toe. Voor een goede werking van het stelsel zijn er op dit moment voldoende rechtsbijstandverleners in het stelsel werkzaam.

Monitor als bron van informatie

Deze cijfers staan te lezen in de Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand die maandag werd gepubliceerd. De cijfers in deze monitor vormen de basis voor een nulmeting van het stelsel die momenteel plaatsvindt. Deze nulmeting wordt uitgevoerd voorafgaand aan de implementatie van diverse maatregelen die voortvloeien uit de bevindingen van de commissies Wolfsen en Barkhuysen en de daarop volgende kabinetsreactie van 31 mei 2016. In de loop van 2018 zal deze nulmeting worden opgeleverd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top