Belangrijke risico’s om af te dekken als ondernemer

Als ondernemer heb je dagelijks te maken met risico’s. Het is jouw taak om slim tussen deze risico’s te navigeren. Sommige risico’s zijn niet zo groot en kunnen positief uitpakken. Die wil je misschien wel nemen. Andere risico’s zijn groot en kennen grotere nadelen dan voordelen. Een slimme ondernemer dekt die risico’s af. Om je een beetje te helpen, beschrijven we in dit artikel een aantal risico’s die je waarschijnlijk liever kwijt dan rijk bent.

Delen:

Arbeidsongeschiktheid

Je denkt er waarschijnlijk nog niet aan om te stoppen, maar het kan zomaar gebeuren dat je moet stoppen met werken. Bijvoorbeeld door een langdurige ziekte, een blessure of een ongeluk. Als je niet meer kunt werken, dan zal het waarschijnlijk niet lang meer duren totdat de inkomsten opdrogen. Om het risico op inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid af te dekken, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten.

Als ondernemer kun je ook een financiële buffer opbouwen voor zulke situaties. Maar ben je nog niet zo lang actief, of lopen de zaken niet zoals je gehoopt had, dan heb je waarschijnlijk nog geen grote buffer aan kunnen leggen. In zulke gevallen is het verstandig om een AOV af te sluiten, omdat je er dan van verzekerd bent dat je altijd een vorm van inkomen zult hebben, net zoals je die zekerheid zou hebben als je in loondienst werkt.

Aansprakelijkheid

Een belangrijk ondernemersrisico is het veroorzaken van schade bij een andere partij. Met zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen kun je dit risico afdekken. Maar er zijn verschillende soorten aansprakelijkheid en verschillende bijbehorende verzekeringen. Hieronder lichten we er twee kort toe.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Bij bedrijfsaansprakelijkheid draait het om schade die is veroorzaakt aan een andere persoon of aan zijn spullen door jouzelf, je product of een van je medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan een overstroming in het bedrijfspand van een klant, doordat een van de medewerkers van je loodgietersbedrijf iets niet goed geïnstalleerd heeft. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering – afgekort AVB – kan deze schade vergoed worden. Het is niet verplicht om een AVB af te sluiten, maar het kan zijn dat een van je opdrachtgevers dit wel van je eist.

Beroepsaansprakelijkheid

Een andere vorm van aansprakelijkheid is beroepsaansprakelijkheid. Het gaat hierbij voornamelijk om financiële schade. Deze vorm van schade wordt ook wel vermogensschade genoemd. Ben je bijvoorbeeld financieel adviseur en geef jij of één van je medewerkers een verkeerd advies aan een klant? Dan kan dit een flinke financiële tegenvaller tot gevolg hebben. Om het risico hierop af te dekken, kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven