‘Belonen van bekentenis verkleint achterstanden’

Delen:

Verhoor en bekentenis Foto Shutterstock
Foto: Shutterstock

Geef verdachten in ruil voor een bekentenis korting op hun straf. Met dat pleidooi in NRC Handelsblad wil advocaat Peter Plasman het stuwmeer aan strafzaken wegwerken.

Sinds op 17 maart de coronamaatregelen van kracht werden, zijn veel rechtszaken uitgesteld. Het stuwmeer aan strafzaken dat daarvan het gevolg is, heeft kwalijke gevolgen, meent Plasman. Hij betoogt dat de strafrechtspleging zo zijn legitimiteit verliest, omdat verdachten vrij komen, slachtoffers en nabestaanden met onzekerheid kampen en professionals gefrusteerd raken, ‘van de diender tot en met de hoogste rechter’.

Plea bargaining

Peter Plasman
Peter Plasman (Foto: Chantal Ariëns)

Als remedie stelt Plasman plea bargaining voor waarbij, net als in de Verenigde Staten, een bekentenis strafkorting oplevert. Dit zorgt voor een snelle afdoening van zaken.

Critici wijzen op een gevaar: onschuldige verdachten kunnen bekennen om een lagere straf te krijgen. Plasman gelooft daar niet in omdat er altijd nog een rechter naar een zaak kijkt.

Een ander bezwaar is dat slachtoffers en nabestaanden tekort worden gedaan. “Voor een deel is dat zo,” schrijf Plasman. “De slachtoffers en nabestaanden worden echter ook tekortgedaan wanneer hun zaak niet of veel te laat wordt behandeld. Mij blijkt dat slachtoffers en nabestaanden een snelle afdoening van groot belang vinden omdat daarna het verwerkingsproces kan beginnen.”

Wetswijziging nodig

Probleem is wel dat voor de invoering van plea bargaining een wetwijziging nodig is, en dat kost tijd. Maar rechters kunnen nu al aan de slag, schrijft Plasman. “Wanneer er consensus bestaat over een vorm van plea bargaining, kunnen rechters vooruitlopend op de invoering bij wet veel explicieter en consistenter dan nu het bekennen gaan belonen.”

Tijdens het radioprogramma Dit is de Dag liet Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) weten niet voor Plasmans idee te voelen.

Eerder zijn andere oplossingen gelanceerd voor het stuwmeer aan strafzaken. In zijn blog Coronarecht hield strafrechtadvocaat Jan Visscher (SERV Advocaten) een pleidooi voor een collectief sepot voor coronaboetes. “Naast de steekhoudende juridische argumenten heeft de strafrechtspleging in praktische zin baat bij een dergelijk collectief sepot. Het Openbaar Ministerie is in één klap bevrijd van circa 20.000 juridisch discutabele strafbeschikkingen, terwijl de Rechtspraak wordt behoed voor vele procedures.”

Avondzittingen

De rechtbanken van Rotterdam en Midden-Nederland zijn inmiddels begonnen met avondzittingen. Eind mei werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) buiten de rechter om zelf veel meer zaken wil afhandelen om de voorraad strafzaken omlaag te brengen. Het gaat om strafbare feiten als eenvoudige mishandeling, winkeldiefstal, openbare dronkenschap, bedreiging, rijden onder invloed, ordeverstoring en vandalisme. Het OM stemt dit af met verschillende organisaties, waaronder de advocatuur, Slachtofferhulp Nederland, de politie, de Raad voor de Rechtspraak, Reclassering en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Strafbeschikking

Advocaat-generaal Joep Simmelink pleitte ook voor een dergelijke oplossing. In zijn togacolumn besprak hij de plannen van Christa Wiertz (president van de rechtbank Amsterdam) en Gerrit van der Burg (voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie) om de zittingstijden te verruimen en ook in het weekend recht te spreken. Volgens Simmelink zijn drastischer maatregelen nodig: “Het wegwerken van een achterstand (die inmiddels is aangegroeid tot 55.000 strafzaken) gaat niet lukken met alleen maar een verruimd gebruik van de zittingszalen. Een van de geëigende instrumenten is de buitengerechtelijke afdoening door middel van de strafbeschikking.”

Kort voor het aanbreken van het ‘coronatijdperk’ lagen meer dan 20.000 strafzaken op de plank. Na medio maart liep die bestaande achterstand wekelijks op met ruim vijfduizend zaken.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven