Beroepsaansprakelijkheid in de advocatuur: verzeker jezelf tegen schadeclaims

Delen:

Het is voor advocaten verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar dat is voor juristen niet het geval. Het is echter wel belangrijk als je bijvoorbeeld als zzp juridisch adviseur werkzaam bent, jezelf te verzekeren tegen schadeclaims. Je loopt namelijk het risico aansprakelijk te worden gesteld als gevolg van een beroepsfout die tot vermogensschade heeft geleid. Daar is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor af te sluiten.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Ben je werkzaam als juridisch adviseur dan is het belangrijk om jezelf tegen ongewenst claims te beschermen op basis van aansprakelijkheidsstelling. Je merkt eigenlijk pas op het moment dat er een aansprakelijkheidsclaim op je afkomt, hoe belangrijk het is voor beroepsaansprakelijkheid verzekerd te zijn. Er bestaat altijd een kans dat je bij het uitoefenen van je beroep als juridisch adviseur ongewild een beroepsfout veroorzaakt. Nu hoeft dat niet altijd tot grote problemen te leiden, maar de kans daarop is zeker aanwezig. Denk maar aan een verkeerd gegeven juridisch advies, waardoor je klant met grote vermogensschade te maken krijgt. Dat is een beroepsfout die voor jou vervelende financiële gevolgen heeft. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt daar dekking voor.

Werkzaamheden op juridisch gebied

Als juridisch adviseur zijn er allerlei werkzaamheden op juridisch gebied te onderscheiden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om juridisch advies te geven aan bedrijven net als aan particulieren. Mocht een advies om de een of andere reden verkeerd uitpakken dan kan dat tot financiële schade bij de opdrachtgever leiden. Zelfstandig juridisch adviseurs verzekeren zich doorgaans voor aansprakelijkheidsrisico’s, zoals beroepsaansprakelijkheid. Heb jij nog geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering en verricht je werkzaamheden op juridisch gebied? In dat geval is het zeker aan te raden om alsnog een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Overigens is het mogelijk om daar nog een verzekering aan toe te voegen in de vorm van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dat is niet altijd nodig, maar bijvoorbeeld wel als je veel bij klanten over de vloer komt.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade door beroepsfouten en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je toebrengt aan spullen van een ander. Of aan persoonlijk letsel van een ander. Kom je als juridisch adviseur bij mensen thuis of bij bedrijven op bezoek dan is er altijd een risico dat je per abuis schade toebrengt aan spullen. Zo kan er schade ontstaan als je koffie knoeit over de laptop van een ander, maar ook als je tegen een duur kunstwerk aanloopt dat kapot gaat.

In dat geval heb je niets aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, maar wel aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Als je dan toch jezelf tegen beroepsfouten gaat verzekeren, is het ook handig om meteen de bedrijfsaansprakelijkheid af te dekken. Zo zijn er nog tal van verschillende zakelijke verzekeringen waar je als juridisch adviseur baat bij kan hebben. Denk maar aan een zakelijke autoverzekering als je met een auto van de zaak bij klanten langs gaat. Of aan het verzekeren van je inventaris als je als juridisch adviseur een eigen kantoor hebt. Bekijk daarom welke verzekeringen voor jou als juridisch adviseur van belang zijn en sluit deze af om je tegen allerlei risico’s in te dekken.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven