Beter schuldsanering dan incassobureau

In dezelfde week dat bekend werd dat de Wet Schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)  een goede remedie is tegen problematische schulden, maakte minister Dekker een maatregel bekend tegen malafide incassobureaus.

Delen:

Schulden Pixabay
Foto: Pixabay

Volgens het wetsvoorstel van Dekker moeten incassobureaus een vergunning hebben en worden opgenomen in een incassoregister. Het doel is de kwaliteit van de incassowerkzaamheden te verbeteren. De regeling is onderdeel van de Brede Schuldenaanpak van het kabinet.

Toezicht op naleving

Er worden eisen gesteld aan de uitvoering van incassowerkzaamheden en er komt toezicht op de naleving daarvan. “Het innen van schulden hoort op een verantwoorde en fatsoenlijke manier te gebeuren,” zei Dekker afgelopen vrijdag. “Het is niet de bedoeling dat mensen met schulden door onjuiste incassopraktijken dieper in de problemen komen. Daarom hebben incassobureaus voortaan een registratie nodig om hun werk te mogen doen. Zo kunnen we de goede van de kwade scheiden,”

Het register is openbaar en gratis raadpleegbaar. Zo kan iedereen in één oogopslag zien of een incassobureau aan de juiste eisen voldoet.

Schuldenvrij

Eerder die week publiceerde de Raad voor Rechtsbijstand de Zestiende Monitor Wsnp, waaruit blijkt dat de toepassing van deze schuldenwet effectief is. In 2019 eindigde 93 procent van de schuldsaneringen positief. Dit betekent dat deze personen, na drie jaar in de Wsnp, hun leven schuldenvrij kunnen voortzetten.

In 2019 zijn door de rechtspraak in totaal 4.637 personen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. In 2015 waren dat er nog 11.703, een daling van 60 procent in de afgelopen 5 jaar. Ook in 2020 lijkt deze trend zich verder voort te zetten. De dalende trend is al sinds 2012 zichtbaar.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven