Bezwaar maken tegen een boete voor rood licht, hoe doe je dat?

Onnodig lawaai maken zoals toeteren levert in Nederland een boete op van maar liefst €390, maar ook te hard rijden kan hoge boetes opleveren. De kosten van een boete rood licht is maar liefst €250 euro. Kleine verkeersovertredingen en snelheidsovertredingen worden volgens het bestuursrecht behandeld, op een buitengerechtelijke basis. Het bedrag van een verkeersboete hangt af van de overtreding. De boetes zijn hoger als de overtredingen ernstiger zijn. Je betaalt de verkeersboete aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Een boete voor het rijden door rood licht, hoe gebeurt dat?

Roodlicht overtredingen kunnen worden opgemerkt door naar achteren gerichte flitspalen en naar voren gerichte flitspalen. Deze cameratypes detecteren zowel snelheidsovertredingen als roodlichtovertredingen, waar mogelijk zelfs tegelijkertijd. Sensorstralen die ingebed zijn in de weg die van de camera wegloopt, treden in werking wanneer het licht rood wordt. De detectoren geven de eventuele aanwezigheid van een voertuig door aan de camera, die een foto neemt van de nummerplaat aan de achterzijde.

Vaak detecteert een flitser dat je door rood licht rijdt, een boete rood licht krijg je dus vaak onder andere aan de hand van deze flitspalen.

Ook kan het voorkomen dat een politieagent de rood licht overtreding ter plaatse constateert

Ook al zijn er in deze situatie meestal geen beelden beschikbaar, de verklaring van de agent speelt een belangrijke rol. Je moet bewijzen dat je in de verklaring door het rode licht reed. Het is aan jou om de verklaring van de agent te betwisten als de verklaring dit aantoont.

Haast of niet opletten zijn de meest voorkomende redenen waarom mensen door rood rijden, fietsen of zelfs lopen. Je kunt zelfs een boete krijgen als je door een rood licht loopt of door een rood licht fietst. Wat de reden dan ook is, het is enorm balen om een boete voor rood licht te ontvangen, gezien het feit dat de boete €250 bedraagt. Inclusief de administratiekosten van het CJIB (Het Centraal Juridisch Incassobureau) betaal je nog eens €9 extra.

De opgelegde boete is overigens niet altijd terecht

Snelheidscamera’s lezen bijvoorbeeld af en toe nummerplaten verkeerd. Er zijn allerlei redenen waarom je rood licht boete geannuleerd kan worden, op deze manier kun je een aanzienlijke som geld besparen door het indienen van een bezwaarschrift. Bezwaar maken boete is een kwestie van tijd, het kan dus even inlezen zijn voordat je weet hoe het zit om tegen een boete in te gaan. Bij het indienen van een bezwaar is het een goede gewoonte om altijd het dossier op te vragen. Op deze manier kun je dubbel controleren of het dossier aantoont dat je door het rode licht ging.

Boetes moeten betaald worden door de eigenaar van een auto in Nederland, ook al reed hij of zij niet in de auto op het moment van de overtreding. Natuurlijk kan de eigenaar van de auto eisen dat de persoon die op dat moment reed de boete betaalt. Maar als die persoon weigert te betalen, verplicht de Nederlandse wet de eigenaar dat te doen. Het heeft geen zin beroep aan te tekenen met het argument dat de auto op dat moment niet door jou bestuurd werd. Je kunt wel het machtigingsformulier gebruiken om de bestuurder te machtigen beroep aan te tekenen. Dit formulier moet ingevuld, ondertekend en samen met je beroep per post verzonden worden. Ook dit is best een lastige opgave.

Een bezwaar tegen een boete aantekenen kost tijd en geld, het uitbesteden ervan is vaak een waardevolle investering.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top