Het driekoppige BFT-bestuur zal zich buigen over de invulling van de directeursfunctie, zo schrijft het BFT op zijn website.
Opvolger
Kaptein volgde op 1 oktober 2016 Thieu Coffeng op, die bij het Nederlands Forensisch Instituut ging werken. De Groot werkt sinds mei vorig jaar bij het BFT. Daarvoor was zij onder meer officier van justitie bij het Openbaar Ministerie Den Haag en plaatsvervangend hoofdofficier van justitie bij het OM Zeeland-West-Brabant.
Fraudezaak
In het afgelopen jaar waarin Kaptein aan het roer stond waren de BFT-onderzoeken groter en nam het aantal bij een onderzoek betrokken ondertoezichtstaanden toe, zo blijkt uit het onlangs door het BFT uitgebrachte jaarverslag. In veel zaken speelde de derdengeldenrekening een rol. Dit jaar werd daarbij vooral gekenmerkt door een fraudezaak bij een groot gerenommeerd advocaten- en notarissenkantoor, staat in het bij het jaarverslag gepubliceerde persbericht, waarbij gedoeld zal worden op de miljoenenfraude bij het Haagse advocaten- en notariskantoor Pels Rijcken door de inmiddels overleden ex-bestuursvoorzitter en notaris Frank Oranje. Het onderzoek hiernaar loopt nog en wordt naar verwachting dit jaar afgerond, aldus het BFT.
Onderzoeken
Het toezicht van het BFT leidde vorig jaar tot 82 onderzoeken bij het notariaat, waarbij één of meerdere normschendingen werden vastgesteld. Bij gerechtsdeurwaarders ging het om 28 onderzoeken, negen meer dan in het jaar ervoor, waarbij in een aanzienlijk aantal gevallen één of meerdere normschendingen per onderzoek werden vastgesteld. Ook waren er 76 onderzoeken naar de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
Op grond van deze onderzoeken heeft het BFT ruim tweehonderd handhavingsinstrumenten aangewend, waaronder honderdachttien waarschuwingsbrieven. Daarnaast zijn elf handhavingsgesprekken gevoerd met notarissen en gerechtsdeurwaarders en werden er tegen notarissen vijftien en tegen gerechtsdeurwaarders zes klachten ingediend. Er zijn veertien boetes inzake de Wwft uitgedeeld.
Toezicht op afstand
Door corona heeft het BFT zijn manier van werken op verschillende fronten moeten aanpassen, schrijft directeur Kaptein in de inleiding van het jaarverslag. “Het BFT prijst zich gelukkig dat het de afgelopen jaren al veel stappen heeft gezet om het toezicht te digitaliseren en zoveel mogelijk gegevens op afstand te beoordelen”, aldus Kaptein. Maar het BFT ziet ook nadelen aan het toezichthouden op afstand. “Meer dan ooit merkte het BFT hoe belangrijk het echte contact tussen het BFT en de ondertoezichtstaanden (en hun beroepsorganisaties) is. Dat is dit jaar echt gemist. De risico’s van minder klantcontacten voor bijvoorbeeld witwassen zijn evident.”
Herijking
Uit de in het jaarverslag geboden vooruitblik is op te maken dat waarnemend directeur De Groot zich de komende tijd onder meer zal buigen over een herijking van de visie van de organisatie. Ook zal het BFT werken aan een verdere structurele ontwikkeling van de organisatie en van de medewerkers.