Bijna helft gerechtelijk deskundigen weleens onder druk gezet, of erger

47 procent van de personen in Nederland en België die optreden als deskundige in een rechtszaak, heeft weleens te maken gehad met een vorm van druk, blijkt uit onderzoek. Dit is echter zelden van invloed op het deskundigenoordeel.

Delen:

Depositphotos_10208057_S-d1b67ec8
foto: Depositphotos

Rechtszaken kunnen diep ingrijpen in het persoonlijk leven, hetgeen kan leiden tot hevige emotie. Geregeld komt het voor dat een betrokkene zich hierin verliest; zo bleek onlangs nog uit onderzoek van de Nederlandse Orde van Advocaten dat de helft van de advocaten in het afgelopen jaar geconfronteerd werd met agressie.

Enquête

Voor geraadpleegde deskundigen is dit kennelijk niet anders. Uit een recente enquête van het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD) blijkt dat net geen meerderheid van de gerechtelijk deskundigen weleens onder druk is gezet, geïntimideerd, bedreigd of belaagd – verbaal, schriftelijk, fysiek, psychisch of anderszins.

693 respondenten vulden de vragenlijst volledig in. In de meeste situaties, zo’n veertig procent, is het resultaat van het onderzoek de steen des aanstoots. In een kwart van de gevallen klinkt het verwijt van partijdigheid, een vijfde betreft de competenties van de deskundige in kwestie, en twaalf procent van de druk is gericht tegen de persoon.

Ruggengraat

Gelukkig laten deskundigen zich niet zomaar van de wijs brengen. 86 procent geeft aan hun werk niet door dergelijk gedrag te laten beïnvloeden. Slechts vijf procent bekent dat een deskundigenoordeel is gewijzigd vanwege druk. Niettemin gaan onaangename ervaringen de meesten niet in de koude kleren zitten: iets meer dan de helft van de belaagden ondervindt hierdoor fysieke of psychische gevolgen en dertig procent overweegt een punt te zetten achter het werk als deskundige.

Verbetersuggesties

Nico Keijser, jurist-dataspecialist en een van de opstellers van de enquête, doet een aantal suggesties ter verbetering van de situatie. Zo zouden deskundigen zelf bijvoorbeeld discutabel gedrag moeten melden aan de opdrachtgever, advocaten hun cliënten duidelijk moeten maken wat mag en kan tijdens het onderzoek, de rechter de deskundige beter kunnen beschermen, en partijen zich minder hard mogen opstellen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven